Kemi

KORT SPØRGSMÅL

26. januar 2016 af lokpæø (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er dette CH3CH2CH2OH en primære alkohol eller en sekundsær alkohol?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2016 af Toonwire

#0

Det er en primær alkohol.

Du kan altid huske det på antallet af radikaler bundet til det carbonatom, som hydroxy-gruppen sidder på.
1 Radikal    = Primær alkohol.
2 Radikaler = Sekundær alkohol.
3 Radikaler = Tertiær alkohol.


Svar #2
27. januar 2016 af lokpæø (Slettet)

Hej, det er bare underligt for jeg er igang med denne opgave. Jeg kommer frem til at stoffet er CH3CH2CH2OH ind jeg læser oplysning 4). Hvis det er en primær alkohol kan den jo godt oxideres videre. Har jeg taget fejl af noget?

Skærmbillede 2016-01-27 kl. 07.05.22.png


Svar #3
27. januar 2016 af lokpæø (Slettet)

Hvis der er nogle, som kan hjælpe vil det betyde en del.


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. januar 2016 af mathon

Læs det nu rigtigt - og det skulle komme fra mig, som begik flere søvnige fejl i https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1657619


Svar #5
27. januar 2016 af lokpæø (Slettet)

Hej marhon, jeg er ikke helt med.

1) det kan ikke være C6H14

2) det kan ikke være HCOOH

3) det må være CH3CH2CH2OH, eller tager jeg fejl?


Svar #6
27. januar 2016 af lokpæø (Slettet)

#3

Hvis der er nogle, som kan hjælpe vil det betyde en del.

Hej marhon, jeg er ikke helt med.

1) det kan ikke være C6H14

2) det kan ikke være HCOOH

3) det må være CH3CH2CH2OH, eller tager jeg fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2016 af mathon

Læs det nu rigtigt.

      Hvis X er CH_3CH_2CH_2OH
      så er
                Y  CH_3COCH_3       
der ikke kan oxideres uden at C-kæden sprænges dvs ikke kan
                                                       oxideres videre til et tredje stof men til flere stoffer.


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. januar 2016 af Sneharusha (Slettet)

Så X er alkoholen?


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. januar 2016 af mathon

Så X er propan-1-ol.


Brugbart svar (1)

Svar #10
27. januar 2016 af Sneharusha (Slettet)

Men til at starte blev der sagt at propan-1-ol var ol primær alkohol. Hvis der er en alkohol kan Y vel  ikke være CH3COCH3 som er en keton?


Svar #11
27. januar 2016 af lokpæø (Slettet)

Er lidt forvirret nu.


Brugbart svar (1)

Svar #12
27. januar 2016 af mathon

    Hvis X er CH_3CH_2CH_2OH
      så er
                Y  CH_3COCH_3       
 der ikke kan oxideres uden at C-kæden sprænges dvs ikke kan
                                                       oxideres videre til et tredje stof men til flere stoffer.


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. januar 2016 af Sneharusha (Slettet)

Er selv igang med en lignende opgave. Havde sagt at ketonen var X. 


Brugbart svar (1)

Svar #14
27. januar 2016 af mathon

Rettelse:

 Hvis X er CH_3CHO
 så er
           Y  CH_3COOH       
 der ikke kan oxideres uden at C-kæden sprænges dvs ikke kan
                                                 oxideres videre til et tredje stof men til flere stoffer.


Svar #15
27. januar 2016 af lokpæø (Slettet)

Mange tak for hjælpen.
Men hvordan er det X bliver til Y.  X->Y.
 


Brugbart svar (1)

Svar #16
27. januar 2016 af mathon

Basisstof i organisk kemi:


                      RCHO\; +\; \left [ O \right ]\; \rightarrow \; RCOOH    

                      R_1COR_2\; +\; \left [ O \right ]\; \rightarrow \; CO_2\; +\; H_2O

hvor \left [ O \right ] symboliserer en vilkårlig egnet oxidator og reaktionerne derfor ikke kan skrives afstemt.                 


Svar #17
27. januar 2016 af lokpæø (Slettet)

Er X så CH3CHO eller CH3CH2CH2OH?


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. januar 2016 af mathon

X er CH_3CHO


Svar #19
27. januar 2016 af lokpæø (Slettet)

så ikke propan-1-ol.


Skriv et svar til: KORT SPØRGSMÅL

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.