Fysik

Universelle gravitationskrafter

28. juli 2016 af mieeeeee (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej
Jeg supplerer fysik og tænkte, om den universelle gravitationskraft (betegnes Fg) er den samme som tyngdekraften (Ft)? eller er tyngdekraften en universel gravitationskraft?

Venlig hilsen 

Mie


Svar #1
28. juli 2016 af mieeeeee (Slettet)

Kan anyone svare hurtigst muligt?? har mega travlt


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. juli 2016 af Jerslev

Gravitationskraften (tyngdekraften) mellem to legemer med masserne M_1 og M_2 med afstanden r mellem sig beregnes som F = G\cdot \frac{M_1\cdot M_2}{r^2}, hvor G er Newtons gravitationskonstant.

Hvis det ene legeme er Jorden og det andet er en eller anden genstand nær Jordens overflade reducerer den formel til den velkendte F_g = m\cdot g, hvor g er tyngdeaccelerationen og m er massen af det lille legeme.

Besvarer det dit spørgsmål?

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. juli 2016 af mathon

Massevirkningsloven:

                                            F=G\cdot \frac{m_1\cdot m_2}{R^2}
som for et legeme med massen m og et centrallegeme M med centerafstanden R
giver:
                                            F=G\cdot \frac{M\cdot m}{R^2}
specifikt for Jorden:
                                            F=G\cdot \frac{M_{Jord}\cdot m}{{R_{Jord}}^2}
som nær jordoverfladen
giver:
                                            F_t=m\cdot G\cdot \frac{M_{Jord}}{{R_{Jord}}^2}

                                            F_t=m\cdot \left (6{,}6742\cdot 10^{-11}\; \frac{ m^3}{kg\cdot s^2} \right )\cdot \frac{5{,}976\cdot 10^{24}\; kg}{(6{,}374\cdot 10^6\; m)^2}=m\cdot 9{,}82\; \tfrac{m}{s^2}

hvor G er en universalkonstant.

...
    efter korrigerende opfordring i #4


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. juli 2016 af Jerslev

#3: Mellem 3. og 4. formel bør du nok skifte fra R til R_\text{Jord} for Jordens radius.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. juli 2016 af Jerslev

#3: Hvis man nu skal være perfektionist, så er dit R_Jord i tredje formel ikke korrekt, såfremt vi betragter eksempelvis en satellit. :) Her skal der fortsat være tale om R.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. juli 2016 af mathon

Massevirkningsloven:

                                            F=G\cdot \frac{m_1\cdot m_2}{R^2}
som for et legeme med massen m og et centrallegeme M med centerafstanden R
giver:
                                            F=G\cdot \frac{M\cdot m}{R^2}
specifikt for Jorden:
                                            F=G\cdot \frac{M_{Jord}\cdot m}{R^2}
som nær jordoverfladen
giver:
                                            F_t=m\cdot G\cdot \frac{M_{Jord}}{{R_{Jord}}^2}

                                            F_t=m\cdot \left (6{,}6742\cdot 10^{-11}\; \frac{ m^3}{kg\cdot s^2} \right )\cdot \frac{5{,}976\cdot 10^{24}\; kg}{(6{,}374\cdot 10^6\; m)^2}=m\cdot 9{,}82\; \tfrac{m}{s^2}

hvor G er en universalkonstant.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. juli 2016 af Eksperimentalfysikeren

Så vidt jeg er kommet frem til betegner "universelle gravitationskraft" gravitationskraften mellem to vilkårlige legemer, mens tyngdekraften normalt er gravitationskraften mellem jorden og et andet legeme. Denne opdeling overholdes ikke strængt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. juli 2016 af Capion1

Ordet tyngdekraft er et dansk ord for gravitationskraft og anvendes vel i bred betydning som synonym herfor. 
http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=tyngdekraft


Skriv et svar til: Universelle gravitationskrafter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.