Fysik

Cirkelbevægelse

27. februar 2017 af DeepOcean - Niveau: A-niveau

hej alle sammen , er der nogle der kan hjælpe med den opgave ?

En vindmølles vinger er 38 m lange og roterer med en omløbstid på 2,4 s

Der er en fejl i vingens konstruktionog vingespidsen river sig løs i det øveste punkt af vingens bane i 105 meters højde.

Hvor langt fra møllens fod lander vingespidsen?

Tak på forhånden


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2017 af hesch (Slettet)

Beregn spidsens hastighed. ( strækning 2πR tilbagelægges pr. omløb, hastigheden er vandret ).

Beregn faldtiden fra 105 m højde.

Hvor langt bevæger spidsen sig vandret indenfor denne faldtid ?


Svar #2
27. februar 2017 af DeepOcean

v = 2π r/T = 2.3,14 . 38 / 2,4 = 99,4 m/s

y = 0,5 gt+ v0t => 105 = 0,5 . 9,82 .t2 + 99,4 t  => t = 1,01 s  eller v = x/t => t = 105/99,4 = 1,056 s

x = v0 . t = 1,01 *99,4 = 100 m/s ?

jeg ved ikke om jeg har brugt rigtigt form ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. februar 2017 af hesch (Slettet)

Ad:  y = 0,5 gt2  + v0t => 105 = 0,5 . 9,82 .t2 + 99,4 t 

Denne hastighed er jo en vandret hastighed, og indgår ikke som en faldhastighed:

Denne hastighed bidrager alene til tilbagelagt vandret afstand.

Væk med den, hvad angår beregning af faldtiden.


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. februar 2017 af hesch (Slettet)

Altså du skal opløse dine hastighedsberegninger i en vandret og en lodret komposant, og holde disse komposanter adskilte.

Hvis du ( i et andet tilfælde ) skal addere to hastigheder, der har hver sin retning, skal de to hastigheder adderes vektorielt:

V = V1 + V2 = ( V1x , V1y ) + ( V2x , V2y ) = ( V1x+V2x , V1y+V2y ).


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. februar 2017 af hesch (Slettet)

Hvis du er mere til et facit, end til forståelse, skal du finde:

x = 460 m    ( uden luftmodstand )


Skriv et svar til: Cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.