Bioteknologi

initialhastighedsmetoden

18. december 2019 af XXXX121221 - Niveau: A-niveau

Hvordan bruger jeg initialhastighedsmetoden til at bestemme reaktionsordenen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2019 af mathon

Når man anvender initialhastighedsmetoden, måler man reaktionshastigheden lige efter sammenblandingen af reaktanterne i stedet for at følge reaktionen over et længere tidsrum. Anvender man nøjagtigt afmålte mængder af reaktanterne, kender man deres koncentrationer lige ved sammenblandingen. Hvis man måler initialhastigheden har man et sæt sammenhørende værdier af koncentrationer og hastighed. Derefter laver man et nyt forsøg, hvor man har ændret én af koncentrationerne osv. Mår man har lavet et passende stort antal  forsøg, kan man finde reaktionens hastighedsudtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2019 af mathon

eks.
         Vi betragter en reaktion mellem A og B. For at undersøge hvordan reaktionshastigheden afhænger af
         koncentrationerne, gennemfføres fem forsøg. I hvert måles initialhastigheden:

         \small \begin{array}{cccccccc} \left [ A \right ]&&\left [ B \right ]&&v\\ 0.0400\; M&&0.0400\; M&&6.18\cdot 10^{-6}\; M/s\\ 0.0200\; M&&0.0400\; M&&3.11\cdot 10^{-6}\; M/s\\ 0.0100\; M&&0.0400\; M&&1.54\cdot 10^{-6}\; M/s\\ 0.0400\; M&&0.0200\; M&&1.58\cdot 10^{-6}\; M/s\\ 0.0400\; M&&0.0100\; M&&0.39\cdot 10^{-6}\; M/s \end{array}       


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2019 af mathon

hvoraf
                 \small v=k\cdot \left [ A \right ]^1\cdot \left [ B \right ]^2


Skriv et svar til: initialhastighedsmetoden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.