Fysik

Omsætning fra potentiel energi til kinetisk energi

14. december 2023 af Meilvang - Niveau: Universitet/Videregående

Vedlagt word dokument

mvh

Ole

Vedhæftet fil: Portal.docx

Svar #1
15. december 2023 af Meilvang

I den vehæftede fil mangler der tyngdeacc i formlen for potentiel energi. Vedlagt rettet fil.

Vedhæftet fil:Portal.docx

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2023 af peter lind

Lad være med at bruge det forfærdelige docx format. Det er ikke alle der kan læse det. Brug i stedet en billedfil eller pdf format


Svar #3
15. december 2023 af Meilvang

#2

Lad være med at bruge det forfærdelige docx format. Det er ikke alle der kan læse det. Brug i stedet en billedfil eller pdf format

Ok,

Vedlagt pdf fil

mvh

Ole

Vedhæftet fil:Portal.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2023 af peter lind

Det ser bestemt ikke rigtigt ud, og dertil kommer at du mangler at angive hvad adskillige variable er. Læg den originale opgave ind på studieportalen og vend dig til altid at gøre det. Så er vi i hvert fald ikke i tvivl om opgaven

Når der ikke nogen ændringer i vandet er den potentielle energi af vandet M*hc*g hvor M er den totale masse og hc er vandets centrum over jordfladen


Svar #5
15. december 2023 af Meilvang

Hej Peter,

Opgavetekst vedlagt.

Håber det er OK.

mvh Ole

Vedhæftet fil:Portal 2.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2023 af ringstedLC

1.

\begin{align*} E_{pot} &= m\cdot g\cdot h \\&= \rho\cdot \pi\,r^2\,h_c\cdot g\cdot \bigl(s+\tfrac{h_c}{2}\bigr) \\ &= 1000\,\tfrac{\textup{kg}}{\textup{m}^3}\cdot\pi\cdot (150\,\textup{m})^2\cdot 10\,\textup{m}\cdot 9.82\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}^2} \cdot \left (40\,\textup{m}+\tfrac{10\,\textup{m}}{2} \right ) \\E_{pot} &= 312\,\textup{GJ} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. december 2023 af ringstedLC

2.

\begin{align*} \textup{Vandhast.}:v &= \sqrt{2\,g\cdot\bigl(s+\tfrac{h_c}{2}\bigr)} \\ &= \sqrt{2\cdot 9.82\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}^2}\cdot \bigl(40\,\textup{m}+\tfrac{10\,\textup{m}}{2}\bigr)} \\ v &= 29.73\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2023 af ringstedLC

3.

\begin{align*} \frac{V}{t}=A\cdot v \Rightarrow t &= \frac{V}{A\cdot v} \\ t &= \frac{\pi\,r^2\,h_c}{A\,\sqrt{2\,g\,\bigl(s+\frac{h_c}{2}\bigr)}} \\ &= \frac{\pi\cdot (150\,\textup{m})^2\cdot 10\,\textup{m}}{0.25\,\textup{m}^2\sqrt{2\cdot9.82\,\textup{m}\,\textup{s}^{-2} \cdot 45\,\textup{m}}} \\ t &= 95108\,\textup{s} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. december 2023 af ringstedLC

4.

\begin{align*} E_{kin}\,{\color{Red} s^{-1}} &= E_{pot}\,s^{-1}&&(\textup{ved energibevarelse}) \\ \end{align*}

NB. Vandet må så bortledes fra udløbet vha. anden energi.


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. december 2023 af M2023

#0. Jeg indsætter opgaven.

Vedhæftet fil:vandtank.png

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. december 2023 af M2023

#0. 1. Den potentielle energi er (idet man ignorerer slangens vand):

E_p=m_{vand}\cdot g\cdot (h+s)=\rho _{vand} \cdot V_{vand} \cdot g\cdot (h+s)=

\rho _{vand} \cdot (V_{cylinder} )\cdot g\cdot (h+s)=

\rho _{vand} \cdot (\pi \cdot r_{cylinder}^2 \cdot h )\cdot g\cdot (h+s)=

(1000\;kg/m^3) \pi (150\;m)^2 (10\;m) (9,82\;m/s^2) (50\;m)=347 \;GJ

Jeg tror ikke, at man skal bruge vandets massemidtpunkt. Man bruger jo heller ikke jordens massemidtpunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. december 2023 af peter lind

#12 Man regner da med at tyngdekraften er midt i jorden og det kan begrundes med nogle udregner. Her ses bort fra at jorden ikke er en homogen kugle.


Skriv et svar til: Omsætning fra potentiel energi til kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.