Kemi

Afstemning af redoxreaktion

15. december 2023 af Mariexx - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen der kan hjælpe med at afstemme disse to redox reaktioner korrekt? 

2ClO3−? +12H+ +10Cl− →6Cl2? +6H2?O

og

5I− +2MnO4−? +16H+ → 2Mn2+ +8H2?O +2I2


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. december 2023 af mathon

\small \textbf{\textbf{Da }Cl\textup{ dismuteres, begyndes s\aa ledes}:}

\small \overset{\mathbf{{\color{Blue} +5}}}{Cl}{^*}{O_3}^-\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{Cl}{^-}\;\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Blue} 0}}}{Cl}{^*}\; +\;\overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{Cl}

\small \begin{array}{cccccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}&\textbf{antal}\\ Cl^*&&5&1&2\\ Cl&1&&5&10&\textup{da }Cl\textup{ \o nskes i et \textbf{lige} antal} \end{}

\small \textbf{afstemning af op- og nedgange:}

\small 2\,Cl{^*}{O_3}^-\;+\;10\,Cl{^-}\;\longrightarrow \;2\,Cl{^*}\; +\;10\,Cl

\small \textbf{nu er m\ae rkningen ikke l\ae ngere relevant:}

\small \small 2\,Cl{O_3}^-\;+\;10\,Cl{^-}\;\longrightarrow \;6\,Cl_2

\small \textbf{afstemning af ladning:}

\small 2\,Cl{O_3}^-\;+\;10\,Cl{^-}\;+\;12\,H^+\;\longrightarrow \;6\,Cl_2

\small \textbf{afstemning af hydrogen:}

\small 2\,Cl{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,Cl{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;12\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;6\,Cl_2\,_{\textit{(g)}}\;+\;6\,H_2O\,_{\textit{(l)}}

\small \textbf{oxygen stemmer.}


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. december 2023 af mathon

\small \overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{I}{^-}\;\longrightarrow \;\overset{{\color{Blue} \mathbf{+2}}}{Mn}{^{\mathbf{2+}}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{I}_2

\small \begin{array}{cccccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}&\textbf{antal}\\ Mn&&5&1&2\\ I&1&&5&10&\textup{Da }I \textup{ \o nskes i et \textbf{lige} antal} \end{}

\small \textbf{afstemning af op- og nedgange:}

\small 2\,Mn{O_4}^-\;+\;10\,I{^-}\;\longrightarrow \;2\,Mn{^{2+}}\;+\;5\,I_2

\small \textbf{afstemning af ladning:}

\small 2\,Mn{O_4}^-\;+\;10\,I{^-}\;+\;16\,H^+\;\longrightarrow \;2\,Mn{^{2+}}\;+\;5\,I_2

\small \textbf{afstemning af hydrogen:}

\small \small \begin{array}{llll} 2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;10\,I{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;16\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,I_2\,_{\textit{(s)}}\;+\;8\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{}

\small \textbf{oxygen stemmer.}


Svar #3
15. december 2023 af Mariexx

Det giver meget god mening. Mange tak mathon! 


Skriv et svar til: Afstemning af redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.