Fysik

Bestem masse

28. december 2023 af sot - Niveau: B-niveau

Hjælp

På tegningen ses et billede af et badekar med dimensioner på. Di skal bestemme massen på udvendige mål makeret med rød. Materialtykkelsen er 5,0 mm og densiteten af sanitetakryl er 1,20 g/cm^3. 

1. Bestem massen


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. december 2023 af Christianfslag

Hvad har du brug for hjælp med?


Svar #2
28. december 2023 af sot

Jeg skal bestemme massen af badekaret


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. december 2023 af Christianfslag

#2

Jeg skal bestemme massen af badekaret

Og hvilken del af denne opgave forvolder dig problemer? Hvad har du fundet ud af indtil videre?


Svar #4
28. december 2023 af sot

det hele, forstår ikke hvordan jeg skal komme frem til svaret. Har prøvet at regne det ud. Men gik ikke så godt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. december 2023 af ringstedLC

\begin{align*} \rho=\frac{m}{V}\Rightarrow m &= \rho \cdot V \\ m &= \rho \cdot \textup{tykkelse}\cdot O \end{align*}

hvor O er overfladearealet af badekarret.


Svar #6
29. december 2023 af sot

Hej jeg får svaret 244,8 kg, da kan da ikke passe for et badekar?


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. december 2023 af ringstedLC

Godt at du reflekterer over resultatet!

Først og fremmest:

244800\;{\color{Red} \neq }\;\frac{244800}{1000}

I fysik skal der altid angives enheder, fx:

244800\,\textup{g}=244800\cdot 10^{-3}\,\textup{kg}=244.8\,\textup{kg}

Der skal også angives enheder på resten af din udregning:

m=1.2\,\tfrac{\textup{g}}{\textup{cm}^3}\cdot ...=...\;\textup{kg}

Hvis du gør det rigtigt, vil du sikkert få en mere realistisk masse.

NB.

På tekniske tegninger som denne, er målene som regel angivet i millimeter (mm).


Svar #8
29. december 2023 af sot

Jeg har prøvet at angive alle enhederne, men får stadig det samme :(


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. december 2023 af ringstedLC

#8

Det er da en faktor-10 mindre fordi du i #6 havde tykkelsen i mm og resten i cm.

Du mangler enheder ved de to sidste lighedstegn:

\begin{align*} m=2.448\cdot 10^{7}\cdot \textup{cm}^{-3}\cdot \textup{g}\cdot \textup{mm}^3 &= 2.448\cdot 10^{7}\cdot 10^{-3}\,{\color{Red} \textup{?}}=24480\,{\color{Red} \textup{?}} \\ &= 2.448\cdot 10^{7}\, \tfrac{\textup{mm}^3}{\textup{cm}^{3}} \,\textup{g} \\ &= 2.448\cdot 10^{7\,-\,3}\,\tfrac{\textup{mm}^3}{\textup{mm}^{3}} \,\textup{g} \\m &= 2.448\cdot 10^{4}\,\textup{g} \\\textup{evt.}: m &= 2.448\cdot 10^{1}\,\textup{kg}=24.48\,\textup{kg}\end{align*}

Det virker som et noget kraftigt badekar. Men nu har du ihvertfald teknikken for beregningen.

Dobbeltjek dine aflæsninger af dimensionerne!


Skriv et svar til: Bestem masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.