Fysik

Energi elkoger

13. januar kl. 16:55 af frederikgadee - Niveau: B-niveau

HJÆLP!

jeg er helt blank hvor laver jeg det her?

Fra elkogeren hældes 0,9 kg vand over i en tekande af ler. Tekanden vejer 850 gram og har temperaturen 21°C, inden vandet kommer over i tekanden. Den specifikke varmekapacitet for ler er 860 J/(kg·°C). 

Hvad bliver fællestemperaturen af tekanden og vandet, når der er indtrådt termisk ligevægt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar kl. 17:24 af ringstedLC

Tekanden har en "begyndelses-energi". Det har det kogende vand også. Så ved blanding (termisk ligevægt) og energibevarelse:

\begin{align*} \Delta E &= 0 \\ \Delta E_v+\Delta E_t &= 0 \\ \Delta E_t &= -\Delta E_v \\ m_t\cdot c_t\cdot \Delta T_t &= m_v\cdot c_v\cdot \bigl(-\Delta T_v\bigr) \\ m_t\cdot c_t\cdot \bigl(T_F-21^{\circ}\bigr) &=m_v\cdot c_v\cdot \bigl(100^{\circ}-T_F\bigr) \\T_F &= ...\;^{\circ} \end{align*}

idet jeg antager at vandet koger i elkogeren.

Vands specifikke varmekapacitet slås op og indsættes sammen med opgavetekstens oplysninger. Husk enheder!


Svar #2
13. januar kl. 17:49 af frederikgadee

tak for hjælpen


Skriv et svar til: Energi elkoger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.