Kemi
Kogepunkt? Carbonforbindelser
24. februar kl. 09:03 af
SkolleNørd
-
Niveau: B-niveau
Hej
Er der nogle der kan forklare hvornår en carbonkæde med forksellige forgreninger har en højere/lavere kogepunkt?
Er der nogle der kan forklare hvornår en carbonkæde med forksellige forgreninger har en højere/lavere kogepunkt?
Svar #1
24. februar kl. 09:43 af Martin2Holte
Længere uforgrenede carbonkæder har højere kogepunkter fordi der er flere overfladekontakter mellem molekylerne, hvilket fører til stærkere van der Waalske kræfter. Disse kræfter kræver mere energi at overvinde, dvs. højere temperatur, for at molekylerne kan gå fra væskefase til gasfase.
Forgreninger sænker så kogepunktet, for når en carbonkæde er forgrenet, bliver molekylet mere kompakt, hvilket reducerer overfladearealet, der er tilgængeligt for intermolekylære interaktioner. Dette fører til svagere van der Waalske interaktioner mellem molekylerne og dermed et lavere kogepunkt sammenlignet med et lineært molekyle af samme molekylvægt.
Forgreninger sænker så kogepunktet, for når en carbonkæde er forgrenet, bliver molekylet mere kompakt, hvilket reducerer overfladearealet, der er tilgængeligt for intermolekylære interaktioner. Dette fører til svagere van der Waalske interaktioner mellem molekylerne og dermed et lavere kogepunkt sammenlignet med et lineært molekyle af samme molekylvægt.
Skriv et svar til: Kogepunkt? Carbonforbindelser
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.