Kemi

AgCl i NH3

28. februar kl. 21:23 af adrian122704 - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg bøvler lidt med at finde ud af opløseligheden af AgCl i 1M NH3. Jeg aner ikke hvad jeg skal.. hjælp.

Håber jeg kan få hjælp - mange tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar kl. 22:47 af Martin2Holte

Sølvklorid er meget lidt opløseligt i vand, men i nærvær af ammoniak dannes der et komplex, så det kan opløses bedre.

Du må finde ud af hvor mange molekyler af hver slags der indgår i det komplex, så kan du udregne hvor mange mol AgCl der kan opløses.

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. februar kl. 16:41 af M2023

#0. Du putter noget fast AgCl i ammoniakvand, hvorved noget af saltet opløses. Man har følgende reaktionsskemaer, hvor (3) = (1) + (2) og hvor K er den tilhørende ligevægtskonstant:

                    1)  AgCl(s) → Ag+(aq) + Cl-(aq),                                 K1

                    2)  Ag+(aq) + 2NH3(aq) → Ag(NH3)2+(aq),                 K2
                        _________________________________________________________

                    3)  AgCl(s) + 2NH3(aq) → Ag(NH3)2+(aq) + Cl-(aq),   K3 = K1·K2

Start:                    -                C0                    0                     0  

Ligevægt:             -            C0 - 2x                 x                     x

Her er x = [Cl-] = [Ag(NH3)2] = opløseligheden af AgCl. C0 er startkoncentrationen af NH3(aq). Der gælder:...

\frac{[Cl^-][Ag(NH_3)_2^+]}{[NH_3]^2}=K_3\Rightarrow \frac{x^2}{(C_0-2x)^2}=K_1\cdot K_2\Rightarrow x=C_0\cdot \frac{\sqrt{K_1\cdot K_2}}{1+2\sqrt{K_1\cdot K_2}}

Dette er antal mol AgCl (nAgCl) opløst i 1 L opløsningsmiddel. Dette skal omregnes til antal g AgCl (mAgCl) opløst i 100 g opløsningsmiddel. Man antager, at desiteten af opløsningsmiddel = densiteten af opløsningen = densiteten af vand. Der gælder mAgCl = nAgCl · MAgCl. Dette giver:...

Opl\o selighed \;af \;AgCl \;i\;NH_3(aq)\approx \frac{1\;L}{10}\cdot M_{AgCl}\cdot C_0\cdot \frac{\sqrt{K_1\cdot K_2}}{1+2\sqrt{K_1\cdot K_2}}

Her er: K1 = 1,6·10-10 M2, K2 = 1,7·107 M-2, MAgCl = 143, 32 g/mol og C0 = 1 M. Opløseligheden pr. 100 g NH3-opløsning er...

\frac{1\;L}{10}\cdot (143,32\;g/mol)\cdot (1\;M)\cdot \frac{\sqrt{(1,6\cdot 10^{-10})\cdot (1,7\cdot 10^{7})}}{1+2\sqrt{(1,6\cdot 10^{-10})\cdot (1,7\cdot 10^{7})}}=0,68\;g


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts kl. 00:50 af M2023

#2. PS: C0 kan være op til 18 M, som er koncentrationen af koncentreret ammoniak.


Skriv et svar til: AgCl i NH3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.