Spansk

Machuca - den spanske borgerkrig, hjælp!

03. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

Hej

Er der nogen der kan forklare mig historien/perioden bag "Machuca"? Altså hvad er det der sker under den spanske borgerkrig i Santiago

Salvador Allende er præsident. Er han socialist? Marxist? jeg synes det er lidt forvirrende

Og er de fattige kommunister? og de rige socialister?

Hvad er det der sker til sidst, hvor militæret rykker ind?

På forhånd, tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. juni 2011 af phoebebuffay (Slettet)

 Først og fremmest vil jeg foreslå dig IKKE at kalde det der sker i Chile for den spanske borgerkrig.. det er to meget forskellige ting..


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. juni 2011 af phoebebuffay (Slettet)

 du har ikke den bog der hører med til filmen Machuca som kan blive brugt i undervisningen..?


Svar #3
03. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

Nåh for søren .. Så har jeg da misforstået en del ! troede den foregik under den spanske borgerkrig. Hvilken krig er det så? Og jo har bogen, men er ikke vildt stærk til spansk, så skal bruge mere end den tid jeg har til at forstå det hele ud fra en hel bog (har også 4 andre bøger jeg skal have styr på nemlig) .

Men jeg har set filmen, og troede "la guerra civil" i den her film var den spanske borgerkrig .. Ups!

Kan du forklarer mig hvordan det hele hænger sammen?


Brugbart svar (2)

Svar #4
03. juni 2011 af feedthe (Slettet)

Hej, der er meget at forklarer og jeg kan godt forstå du ikke synes det er særlig nemt at finde rundt i. jeg håber det her kan hjælpe dig lidt på vej.. Det forklarer lidt om den politiske situation i den periode.

• D. 4. september 1970 bliver Salvador Allende valgt som præsident i Chile med sin socialistiske regeringskoalition Unidad Popular.

Allendes reformer
• Allendes regeringsperiode præges af mange reformer: nationalisering af kobberindustrien, som havde været i amerikanske hænder, statslig kontrol med landets 300 største virksomheder, en jordreform med opløsning af alle godser over 80 hektarer, nyt boligprogram, udvidelse af det sociale system, kraftige lønstigninger.
→ Kort sagt: en omfordeling af goderne fra de rige til de fattige.

Konflikten tilspidses
• Opposition dvs. højrefløjen og USA forsøgte at sabotere Allendes regering. USA fører økonomisk krigsførelse bl.a gennem international kreditboykot. USA financierer i 1972 en lastbilstrejke, som lammer hele Chile og bringer landet i politisk krise. Ligeledes holder fabriksejere og importører deres varer tilbage for at modarbejde regeringen, samtidig med at de sælger varer til velhavende på det sorte marked. De især velhavende husmødre protesterer mod varemangel ved at slå på tomme gryder (la marcha de las carcerolas).
Militærkup 1973
D.11. september 1973 ender konflikten med et militærkup ledet af general Augusto Pinochet og støttet af USA. Militæret bomber præsidentpaladset (La Moneda), og Salvador Allende dør. Det bliver starten på et højreorienteret militærdiktatur under Pinochet, som varer indtil 1990. Mange venstreorienterede bliver dræbt, tortureret, fængslet eller tvinges til at gå i eksil.


 


Brugbart svar (2)

Svar #5
03. juni 2011 af feedthe (Slettet)

Men den handler i meget korte træk om Pedro Machuca (som er meget fattig) og Gonzalo Infante (som bor i et pænt kvarter, dog ikke det fineste af det fineste, (endnu)) De møder hinanden da Machuca får en friplads på Gonzalos privatskole, som er givet af en meget humanistisk præst, Fader McEnroes. Han mener at børnene skal respekterer hinanden og han tåler ikke at de rige børn gør forskel på børnene fra byens slumkvarter. Machuca og Gonzalo bliver bedste venner trods deres sociale klasse forskelle. Gennem Machuca møder han Machucas ældre kusine Silvana som han forelsker sig i. Gonzalo er interesseret i Machucas liv, familie og venskab og Machuca er interesseret i Gonzalos venskab og de goder han har, som han ikke selv har, fordi han er fattig, fx adidas sko og tegneseriebøger.

Gonzalos mor María er meget snobbet og selvom hun er gift med Gonzalos far har hun et forhold til en ældre rig mand bag farens ryg (men han ved det godt) på den måde kan hun få en masse goder til sig selv og familien som hun normalt ikke ville kunne pga den politiske situation i Chile. altså bliver hun betalt for sine ydelser hos den ældre mand Roberto. Hun tager Gonzalo med når hun besøger sin elsker, hvilket Gonzalo bestemt ikke bryder sig om.

De hamster mens den økonomiske krise bliver størrer. i Løbet af filmen stiger spændingen mellem de sociale klasser og der kommer uro i gaderne så militæret træder til. Den demokratisk valgte Allende bliver sat af som præsident ved et blodigt militærkup og Pinochet (leder af militærdiktaturet 1973-1990) kommer til magten, dette er bestemt ikke en lykkelig situation for forholdet mellem de to drenge. Machuca, Silvana og alle de andre mennesker som bor i slumkvarteret "forsvinder", som mange mennesker gjorde dengang og Gonzalo er nu alene. Faren er taget til Italien og moren er rykket ind hos den rige elsker Roberto og dermed Machuca med.

Håber det lidt er en hjælp


Brugbart svar (2)

Svar #6
04. juni 2011 af phoebebuffay (Slettet)

 Hvis du har bogen, så er der et helt afsnit på dansk om Chile i den periode bagest..


Svar #7
04. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

TUSIND tak !

Er højrefløjen her de rige? og de venstreorienterede de fattige?

Var Allende "ond", eller hvordan man skal sige det?


Brugbart svar (1)

Svar #8
12. september 2012 af Anne1223 (Slettet)

Hvordan ved du, at Gonzalos far ved, at moren har en affære, feedthe???


Skriv et svar til: Machuca - den spanske borgerkrig, hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.