Samfundsfag

Globaliseringen på velfærden?

01. december 2011 af lambimusen - Niveau: B-niveau

Jeg sidder og skriver SSO og valgt at skrive et afsnit om Globaliseringen på velfærden.

Er der en som vil læse det igennem jeg har skrevet, om der skal mere med. Jeg er lidt bange for at skrive mere, for det ikke skal ende ud i en gang gentagelse af det jeg har skrevet, men det kan nogen gange hjælpe at "friske" øjne ser på det man har skrevet. :)

Jeg har pt skrevet:

"Velfærdsstaterne i Europa har i mange år været under pres. Det danske samfund har aldrig været så velhavende som det er nu, til trods for det øgede pres på vores velfærd med større forventninger til en mere offentlig velfærd, hvor vi ønsker flere sundhedsydelser fra det offentlige.
I takt med at vi er blevet rigere, i form at højere indkomster stiger efterspørgslen efter sundhedsydelser. Dette skyldes bl.a., at lægevidenskaben kan behandle flere og flere sygdomme. Men det koster penge at have velfærd og dette er en udfordring for den danske regering.
Flere økonomer har sagt, at der i de kommende år vil blive svært for os at opretholde den velfærd vi kender i dag, bl.a. på baggrund af den ændrede aldersfordeling med flere ældre og færre unge.
I fremtiden kan Danmark stå over for en udfordring at skulle finansierer pensioner og vores sundhedsvæsen gennem vores skatter, mens andre lande anvender sociale forsikringsbidrag.
Ved at hæve vores skatter og afgifter i Danmark, så vi har råd til at finanser vores velfærd, kan det betyde at den ufaglærte arbejder på en dansk fabrik mister sit arbejde, fordi virksomheden flytter sin produktion til Sydøstasien, hvor arbejdernes lønninger er lave. Dette betyder at statskassen vil miste penge, hvilket er et stort tab, da virksomheder skal betale meget i skat.

Den negative side ved globaliseringen, kan betyde at vores velfærdsmodel kan have svært ved at klare sig i en verden med øget globalisering, hvilket kan betyder, at det kan blive vanskeligt for Danmark at opretholde de høje skatteindtægter i form af skat og afgifter, der skal være med til for at finansiere vores velfærd. I Danmark har vi et højt skattetryk, hvilket kan være en pull-faktoren der gør at højtuddannet ”flygter” til udlandet, hvor de kan få mere ud af deres indkomst i andre lande med et lavt skattetryk, da vi i Danmark kan betale helt op til 60 % i skat, samt at mange højtuddannet betaler topskat. "
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
01. december 2011 af Walras

Det er udmærket. Man kunne uddybe alle afsnittene, men det kræver, at du kommer med flere relevante eksempler og faglige argumenter, så spørgsmålet er vel, om du ligger inde med den slags. Desuden er der et par steder, hvor argumenterne ikke hænger naturligt sammen (eksempel er "rigdom --> øget krav på sundhedsydelser". Er der en kausalitet der? - Gælder det kun sundhedsydelser?). Ret i øvrigt stavefejlene.

Spørg dig selv:

Hvordan kunne skattesystemet omstruktureres, så det bedre imødekommer globaliseringen? - I øjeblikket er det især arbejde og kapital, der beskattes, men findes der eventuelt mindre mobile skattekilder? - Bolig? - Jordbesiddelser? - Formue?

Hvilke strukturreformer kunne ruste Danmark bedre imod de demografiske udfordringer, vi står overfor?

Har den danske velfærdsstat fordele, der kunne medvirke til en bedre konkurrenceevne? - Kan velfærdsstaten være med til at lempe nogle af ulemperne ved at højt skattetryk?

Skal Danmark leve af ufaglært arbejdskraft? - Eller er problemet muligvis, at selv de højtuddannede vil flytte ud?

Hvordan kan den danske konkurrenceevne ellers forbedres, hvis der ikke kan gås på kompromis med hverken høj skat eller høj løn?

Hvad kunne gøres politisk, så Danmark havde bedre mulighed for at tiltrække relevant, faglig arbejdskraft fra udlandet?

Hvordan bør Danmarks medlemskab af EU eventuelt tolkes ind i diskussionen om velfærd i en globaliseret verden? - Hvad hvis vi trådte ind i ØMUens tredje fase (euroen)?


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. december 2011 af Zalam (Slettet)

Overordnet set er det godt.

Men et meget centralt punkt når man diskuterer "den pressede velfærdsstat" er at den gennemsnitlige levealder er stærkt stigende, og antallet af nyfødte børn er faldende. I 1950 fødte en kvinde 2,7 barn, idag er tallet 1,8.

VI bliver altså flere ældre og færre til ta forsøge dem. Dette sætter velfærden under pres. - Måske især pensionssystemet.

Man kan også overveje uddannelsesrolle i velfærdsproblemet. - Giver gratis uddannelse reelt mere lighed? Der er mange som betaler skattekroner, som går til universitetsuddannelser de aldrig selv kan få glæde af fordi de ikke har evnerne. De betaler altså for at dem som kan "klare" uni senere får en løn langt højere end dem selv.

 


 


Skriv et svar til: Globaliseringen på velfærden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.