Spansk

Sætningsanalyse - HJÆLP!

26. januar 2012 af anonymous93 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har virkelig brug for noget hjælp til sætningsanalyse i spansk. Jeg har aldrig rigtig forstået det, men det drejer sig om følgende sætninger:

Quien te ha contado eso?

Ana los vio juntos en la cama.

Grundled, udsagnsled, genstandsled, hensynsled og sandsynligvis andre ting - hvor f***** skal de forskellige ting være henne og hvorfor? Please, jeg har virkelig brug for hjælp!


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. januar 2012 af jbmm (Slettet)

Har du aldrig lært grammatisk analyse af en tekst?
Ellers er det da vist på tide at få det lært!!
Er det da ikke A-niveau?!!

 ¿Quién te ha contado eso?

quien (hvem) = grundled/subjekt
(bestående af et spørgende pronomen)
ha contado (har fortalt) = udsagnsled/verballed
(bestående af et sammensat verballed: finit verbum (hjælpeverbum) + infinit verbum (hovedverbum i participium)
eso (det) = genstandsled/direkte objekt
(
bestående af et demonstrativt pronomen i neutrum)
te (dig/til dig) = hensynsled/indirekte objekt
(
bestående af et personligt pronomen i dativ)

Ana los vio juntos en la cama.

Ana = grundled/subjekt (bestående af et proprium)
vio (så) = udsagnsled/verballed (bestående af et bøjet/finit verbum)
los (dem) = genstandsled/direkte objekt
(bestående af et personligt pronomen i akkusativ/genstandsfald)
en la cama (i sengen) = biled/adverbialled
(bestående af en præpositionsforbindelse/forholdsordsforbindelse (=styrelsen 'en' + substantivhelhed/syntagme))
 


Brugbart svar (2)

Svar #2
26. januar 2012 af jbmm (Slettet)

Jeg glemte et ord/led: juntos i sætningen: Ana los vio juntos en la cama.

Dette led vil jeg kalde et frit prædikativ, som lægger sig til / og kongruerer med  'los' (i flertal 'juntos) (dem'/de er sammen) og frit fordi det kan flyttes i sætningen uden betydningsændring:
jeg så dem sammen i sengen - sammen så jeg dem i sengen - jeg så dem i sengen sammen
 


Svar #3
27. januar 2012 af anonymous93 (Slettet)

Jo, jeg har lært grammatisk analyse af en tekst, men derfor betyder det jo ikke, at jeg ikke kan finde ud af det. Jeg har altid haft svært ved sætningsanalyse som noget af det eneste i dansk, men når jeg så først begynder i spansk, så går det da helt galt. Selvfølgelig har jeg haft sætningsanalyse før, men jeg er en skovl til det desværre :/


Svar #4
27. januar 2012 af anonymous93 (Slettet)

at jeg kan finde ud af det - undskyld!


Brugbart svar (2)

Svar #5
27. januar 2012 af jbmm (Slettet)

Så er spansk det forkerte fag, du har valgt.
Kan du ikke finde ud af selv en simpel grammatisk analyse, så skal du ikke beskæftige dig med sprog - prøv idræt!!


Svar #6
27. januar 2012 af anonymous93 (Slettet)

Alt andet kan jeg jo godt finde ud af... Jeg kan jo sagtens snakke spansk og skriver fint. Jeg ligger i hvert fald til 10 og 12 både skriftligt og mundligt. Sætningsanalyse er jo ikke alt!


Skriv et svar til: Sætningsanalyse - HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.