Spansk

Pronominer

12. februar 2012 af Skumsøvne (Slettet) - Niveau: A-niveau

Når jeg skal vælge mellem pronominer efter præpositioner, kan jeg vælge de ubundne eller bundne ift. hensynsled i f.eks. dette tilfælde: 

Compro el libro para (os, vosotros eller les)

Jeg køber en bog til dem/jer

Men hvis pronomenet er efter en præposition, skal det så altid være ubundet? Eller hvordan vælger jeg?

Og i dette tilfælde ved jeg heller ikke hvordan jeg regner ud om der skal stå dem eller jer - nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. februar 2012 af jbmm (Slettet)

Og i dette tilfælde ved jeg heller ikke hvordan jeg regner ud om der skal stå dem eller jer:
dette skal jo fremgå af den danske sætning, da det er 2 forskellige personer:
'dem' genstandsled/hensynsled af 'de' (3. person flertal)
'jer' genstandsled/hensynsled af 'I' (2. person flertal)

Hensynsled kan dannes på 2 forskellige måder:

1. med et bundent pronomen (normalt) foranstillet udsagnsleddet
2. med en præpositionsforbindelse (=præposition + ubundent pronomen),
som placeres efter udsagnsleddet (ligesom på dansk)

Din sætning 'Compro el libro para (os, vosotros eller les) (Jeg køber en bog til dem/jer):

jeg køber dem en bog = les compro un libro
jeg køber en bog til dem = compro en libro a ellos; men normalt: les compro un libro a ellos

jeg køber jer en bog = os compro un libro
jeg køber en bog til jer = compro un libro a vosotros, men bedre: os compro un libro a vosotros

Bemærk at præpositionsforbindelsen normal IKKE kan bruges alene, men bruges til forstærkning/eftertryk af det bundne pronomen, undtagen ved et proprium, hvor det ubundne pronomen valgfrit kan udelades eller medtages:
jeg køber en bog til Peter = jeg køber Peter en bog = (le) compro un libro a Pedro


Brugbart svar (2)

Svar #2
13. februar 2012 af jbmm (Slettet)

Tilføjelse:
Bemærk også at 'til' ved hensynsled korrekt er 'a' og ikke 'para', selv om de 2 præpositioner har samme betydning.


Svar #3
14. februar 2012 af Skumsøvne (Slettet)

Tusind tak for god hjælp!


Skriv et svar til: Pronominer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.