Billedkunst

Michael Kvium - BUDSKAB

24. maj 2012 af sofiemehl (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej. 
Je er igang emd en eksamensopgave, og jeg har valgt at gå i dybden med et af Michael Kviums værker. Billedet hedder 'Stay blind painting'. Jeg har godt lagt mærke til, at tapetet på billedet indeholder blindetegn. Men hvad er det han vil med det?. Faktisk så er jeg på bar bund. Her er mit spørgsmål:
Hvad er hans budskab med billedet?
Jeg vil meget gerne hurtigt have svar, hvis der er nogle der har en idé om det. HJÆÆÆLP!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. maj 2012 af Booklover (Slettet)

Kvium tager jo fat på de gamle vanitas-symboler og genopliver den gamle evigtgyldne læresætning memento mori ... de gamle vanitassymboler er igen vagt til live (fx kranium), og i omtalte billede skal du derfor se døden forbundet med livet, livet forbundet med døden. Uadskillelige begivenheder i et menneskes liv uanset social status, uddannelse, mv., men ikke destro mindre ofte rædselsvækkende for mange mennesker - døden er lige så narturlig en del af vores liv som døden, men vi har stadig en enorm dødsangst som menneskerace, selvom vi har forsøgt at forstå døden via forskellige religioner, kulturer, historiske epoker. Blindetegnet understreger forestillinger om det at være uviden (blind) og lykkelig, hvilket problematiseres i Kvium's værker. Mange af hans malerier er placeret over for en stor gul væg med et mønster af sorte blindetegn, tre fingeraftryk, der indikerer blindheden som tema. Der er her tale om blindhed i overført betydning, forstået som et ønske om ikke at se de mindre prisværdige sider af menneskelivet. Ved at give figurerne forskellige ansigtsudtryk, underlige lemmer og pudsige beklædninger, formår Kvium at skildre menneskets i al dets menneskelighed. Han viser, at mennesket på én gang er både sårbart, grisk, dyrisk, umoralsk, angstfuld, ensomt og afstumpet. Gennem symboler som ægget, dødningemasken og hånddukken kommenterer han samtidig livets universelle vilkår: fødsel, død og det, at vi er underlagt sociale betingelser. I denne sammenhæng skal Kviums værker ikke opfattes som moraliserende nedslag, men derimod som konstateringer af eksistensens vrangsider, som vi sjældent løfter sløret for og stiller os ansigt til ansigt med.

Se endvidere: 

http://www.kunstdk.dk/kunstner/michael_kvium/tekster/michael-kvium

(Link fjernet pga. dødt link. Mvh. Studieportalen.dk)


Svar #2
28. maj 2012 af sofiemehl (Slettet)

Tak for svaret! 
Det hjalp en hel del. Så hovedsaligt, så vil Kvium med dette billede vise, at død og fødsel hænger sammen, og at vi er blinde over for menneskets 'grimme' sider. Har jeg forstået det rigtigt? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. maj 2012 af Booklover (Slettet)

Jaaa ... altså han prøver at få os til at face vores egen dødsangst ... vores frygt for den uundgåelige død, som mennesket altid har forsøgt at forstå og afværge og forklare fordi vi ikke forstår døden, men endnu ikke har været i stand til at forstå eller afværge eller forklare ... dødeligheden gør os sårbare, ligestiller mennesket ... du skal lige tage en google søgning på vanitas ... så har du flere at de gamle symboler, som du vil genfinde (som en genfødsel af kunstgenren) i Kviums værker ;)


Svar #4
29. maj 2012 af sofiemehl (Slettet)

Igen, tak!. :-) 
Har lige tjekket vanitassymbolerne, og der er noget af det jeg kan bruge. :-)


Skriv et svar til: Michael Kvium - BUDSKAB

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.