Afsætning

H2O

03. september 2013 af alesor (Slettet)

En segmentering af det danske marked for H2O. Nogle mulige råd og tips? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. september 2013 af 123434

"

En målgrup­pe er en grup­pe af men­nesker, som en virk­som­heds mar­kedsføring ret­ter sig imod. Når man skal vælge sin målgrup­pe bør man gen­nemgå de følgen­de 3 il­lust­re­rede fa­ser sla­visk. Det vil si­ge først kon­su­men­tenhe­der, så seg­menter og til sidst målgrup­pe.

Kon­su­men­tenhe­der

Ens kon­su­men­tenhed er den per­son, virk­som­hed el­ler or­ga­nisa­ti­on som tek­nisk, fy­sisk og øko­nomisk har mu­lig­hed for at an­vende vo­res pro­dukt. Det­te be­tyder at de skal ha­ve den nødven­di­ge øko­nomis­ke købek­raft til at købe pro­duk­tet, de skal ha­ve det nødven­di­ge uds­tyr til at an­vende pro­duk­tet, og når man ta­ler om fy­sisk så kan det være man skal ha­ve et bes­temt køn el­ler al­der for at an­vende et pro­dukt.

Ek­sempel­vis hvis man nu har en cy­kel. Hvem er så kon­su­men­tenhe­den? Tek­nisk så skal bru­geren ha­ve mu­lig­hed for at be­nyt­te vo­res cy­kel, altså al­le der er over 3 år. Fy­sisk så vil vis­se han­di­cap­pe­de ik­ke kun­ne bru­ge det, og der­med ik­ke være en del af kon­su­men­tenhe­den. Øko­nomisk så vil langt de fles­te ha­ve råd til cyk­len, da de fles­tes forældre ger­ne gi­ver cyk­len til bar­net. Her vil kon­su­men­tenhe­den altså være: ”al­le over 3 år uden bes­temte han­di­caps”.

Seg­mente­ring­sbeg­re­bet

Det­te er den an­den fa­se i at udvælge sin målgrup­pe, og for at afgøre hvil­ke seg­menter man ønsker at hen­vende sig til skal man ha­ve fast­lagt virk­som­he­dens kon­su­men­tenhed. Når man snak­ker om et seg­ment snak­kes der om en grup­pe kon­su­men­tenhe­der der har no­gen­lunde en­sarte­de krav og ønsker til et pro­dukt. Et ek­sempel på en seg­mente­ret ind­de­ling kun­ne være for tøj. Der kan man ek­sempel­vis ind­de­le i børnetøj, tøj til un­ge kvin­der, tøj til un­ge mænd, man­detøj, kvin­detøj.

Det po­ten­ti­el­le mar­ked

Det po­ten­ti­el­le mar­ked kan op­de­les i to del­marke­der. Det ef­fekti­ve mar­ked og det La­ten­te mar­ked. Det ef­fekti­ve mar­ked om­fatter ens eg­ne kun­der og ens kon­kurren­ters kun­der. Det La­ten­te mar­ked om­fatter de per­so­ner der ik­ke bru­ger pro­duk­tet men som kun­ne tænkes at kom­me til det. Res­so­ur­cemæssigt er det svære­re at ta­ge mar­kedsan­de­le fra kon­kurren­terne på det ef­fekti­ve mar­ked en det la­ten­te.

Seg­mente­ringskri­teri­er

Seg­mente­ring er en pro­ces der gen­nemføres ved at ind­de­le et mar­ked i en­sarte­de bru­gerg­rup­per som fo­retrækker de sam­me ting ved et bes­temt pro­dukt. Det er nødven­digt at fin­de frem til dis­se seg­menter hvis virk­som­he­den skal ha­ve en målret­tet mar­kedsføring. In­den man kan bes­lutte hvem man skal vælge som målgrup­pe, kan man bru­ge en række udvælgel­sesk­ri­teri­er som kal­des seg­mente­ringskri­teri­er. Dis­se kri­teri­er bru­ges til at op­de­le kon­su­men­terne i seg­menter.

Der er 4 seg­mente­ringskri­teri­er: De ge­og­ra­fis­ke for­hold, de de­mog­ra­fis­ke for­hold, de psy­kog­ra­fis­ke for­hold og de adfærdsmæssi­ge for­hold.

Ge­og­ra­fis­ke for­hold

Man kan ind­de­le i seg­menter i for­hold til de ge­og­ra­fis­ke for­hold. Der er dog ik­ke så stor fors­kel i forb­ru­get fra land­sdel til land­sdel i Dan­mark, men det kan al­li­gevel være re­levant. Man kan ind­de­le de ge­og­ra­fis­ke for­hold i to un­derpunk­ter

Ho­veds­tad / Pro­vins. – Ek­sempel­vis kan der være større salg af færdig­retter i ho­veds­ta­den el­ler i en stor­by da folk le­ver en travl tilværel­se i for­hold til på lan­det.

Land / By. – Der kan være fors­kel re­gi­onalt. Ek­sempel­vis er nog­le nødt til at bru­ge bil og kan ik­ke be­nyt­te sig af of­fent­li­ge trans­port.

De­mog­ra­fis­ke for­hold

Seg­menter kan også opstå pga. hvor­dan be­folk­nin­gen er sat sam­men.

Al­der. – Der stil­les of­te fors­kel­li­ge krav til pro­duk­tet i for­hold til al­de­ren. Der­for kan man ind­de­le ef­ter al­der.

Køn. - Der kan være stor fors­kel på mænds og kvin­ders smag. Der­for kan man også ind­de­le ef­ter køn.

Ind­komst. – Folk med stor ind­komst kan købe fle­re luk­susva­rer en folk med lav ind­komst.

Ud­dannel­se og job. – Folks erh­verv har of­te be­tyd­ning på val­get af en lang række pro­duk­ter. Ek­sempel­vis er der fors­kel på ar­bejdstøj fra erh­verv til erh­verv.

Psy­kog­ra­fis­ke for­hold

De psy­kog­ra­fis­ke for­hold besk­ri­ves bedst ved brug af Mi­ner­va mo­del­len. Der er også en mo­del kal­det ”mo­sa­ic” mo­del­len, men vi bru­ger i det­te tilfælde Mi­ner­va mo­del­len.

SMUK-mo­del­len bru­ges til at fin­de ens målgrup­pe med. Ens målgrup­pe er dem man vælger at ret­te sin mar­kedsføring imod."

www.gymnoter.dk

Prøv evt. at kigge på nogle reklamer? Er det børn, teenagere eller voksne, der er målgruppen. Piger eller drenge. Er det dyrt eller billigt tøj? 


Skriv et svar til: H2O

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.