Studievalg og videregående studie

Er det nedladende?

28. september 2013 af OnceUponATime

Hejsa, jeg har simpelthen gået og tænkt på, hvorfor nogle folk må søge ind gennem kvote 2?

Det er jo klart at alle der har fået gennemsnittet får et direkte adgang til deres drømmestudie, men de der ikke har fået gennemsnittet må søge gennem kvote 2.

Kunne de ikke bare droppe kvote 2 ansøgerne, og dermed få mere plads på studiet og dermed sænke gennemsnittet?

For jeg tænker lidt, på hvilket punkt adskiller en kvote 2 ansøger sig med en kvote 1 ansøger? (ud over gennemsnittet) Begge ansøgere ønsker jo inderligt at komme ind på studiet, og det gør de mennesker der fik et snit på 0,1 mindre end adgangskvotienterne også?

Og siden jeg ikke kan se en umiddelbar grund til at have "kvote 2" i DK, sidder jeg og fundere over, hvorvidt kvote 2 så er nedladende? Er det nedladende eller er man mindre "dum" hvis man kommer ind på studiet gennem kvote 2? Hvordan ser kvote 1 ansøgerne på kvote 2 ansøgerne?

Hilsen

OUAT


Brugbart svar (3)

Svar #1
28. september 2013 af Dulugtergrimt

Mindre dum? What? Kvote 2 er for folk, der er afsindigt skarpe til de brugte fag på studiet, men som faldt igennem på deres ungdomauddannelses 'unødvendige' fag. Eksempelvis er det ikke altid nødvendigt for en læge at kunne tysk eller at vide noget om danske digtere. Til gengæld er det brugbart med fysik og kemi.. og jeg kan ikke forestille mig at der bliver set anderledes på folk fra kvote 2. Alle er lige når studiet starter.

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2013 af Dulugtergrimt

Desuden er det min erfaring, at den nemmeste måde at komme ind på et studie, er gennem kvote 1.

Svar #3
28. september 2013 af OnceUponATime

#1 & 2

Vil det sige, at man skal have karakteren i orden på de kvævende fag, når man eks. skal søge ind på medicin gennem kvote 2?

Jeg er ikke helt med, hvordan kan det være nemmere at søge ind gennem kvote 1 end 2?


Brugbart svar (2)

Svar #4
29. september 2013 af LarsJensen0 (Slettet)

Kvote et og to er blot to forskellige måde at udvælge de bedst egnede til en uddannelse. Kvote 1 ser på gennemsnittet af den adgangsgivende eksamen. Det kan en computer gøre på 10 minutter, koster næsten gratis at får udført. Kvote to (forsøger at) se på reelle færdigheder/klogskab og udvælge de bedste ud fra andre kriterier. Disse krav skal findes, ansøgninger skal læses, der skal holdes optagelsesprøver, samtaler, vurderes osv osv. Det koster noget mere at gennemføre for de videregående uddannelser.

Os som har en gammel eksamen har aldrig haft muligheden for at gange med noget for at komme hurtigt igang, vi har karaktere efter den gamle skala, som ved oversættelse taber i værdi. Om vi er dummere? Næ nej, vi har muligheden for at søge i kvote to, hvor der eksempelvis lægges vægt på modenhed, motivation, praktiske færdigheder oma.

Nogle vil sikkert argumentere for, at dem som kommer lige fra gymnasiet er dummere end dem som har en 5-7 år gammel studentereksamen, da de ingen erfarring har fra det virkelige liv... Der er også dem som foreslår at afskaffe kvote et, da et "tilfældigt" gennemsnit ikke afgør om nogen bliver en god læge eller en god datamatiker.

Ved alle videregående uddannelser er det en stor fordel at være god til kernefagenen, om man fik 2 eller 4 i musik er nok ret lige meget for hvor god en læge man bliver, men faget indgår i beregningen af gennemsnittet og bliver derved (med-)afgørende for om man kom ind via kvote et eller ej...


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2013 af SuhrB (Slettet)

#3 Det kunne godt være du skulle sætte dig ind i ansøgelsesreglerne inden du selv ligger op til debat.

  Det ender lidt med at det bare bliver en gennemgang af de forskellige ansøgelsesregler ved de forskellige universiteter.

Brugbart svar (1)

Svar #6
29. september 2013 af Dulugtergrimt

#3

Det kommer an på hvilket studie og universitet, men det er noget du selv må læse mere om. 

Jeg er af den overbevisning, at det er nemmere og langt mere pålideligt at satse på et ordentligt gennemsnit fra ungdomsuddannelsen og få en ud af mange pladser via kvote 1 med mange ansøgere, end det er at kæmpe om en lille gruppe pladser med vel næsten lige så mange ansøgere som kvote 1.


Brugbart svar (4)

Svar #7
02. oktober 2013 af pepmax

Jeg er selv kommet ind på statskundskab via kvote 2 - dvs. jeg er én af de 10 % der fik en plads.

For mit vedkommende havde jeg faktisk fra min studentereksamen et gennemsnit til at komme ind på studiet i første omgang. Dog valgte jeg at tage nogle sabbatår, og da var snittet så steget til et niveau jeg ikke kunne hamle op med.

Jeg er dygtig til samfundsfag - og valgte blot at hæve mit samfundsfagsniveau via enkeltfag - og på den måde få et fagsnit i de relevante fag der har gjort mig ligeså egnet til studiet (synes jeg selv!) som de andre.

Min vej ind på studiet har muligvis været mere kringlet, til gengæld har jeg fået masser af brugbar erhvervserfaring - jeg har taget samfundsfag og international økonomi på højniveau, og på mange måder føler jeg mig bedre rustet i og med hele det samfundsfaglige aspekt for mig er ret friskt.

Dog vil jeg sige, at der er et karaterræs på de populære studier, herunder også mit, men det skal ikke afholde mig fra, at jeg synes jeg er lige så berretiget til at være på uddannelsen på trods at kvote 2, som de andre.

Måske har jeg endda lidt mere relevant med i baggagen, end nogle af mine medstuderende på 19 :)

SÅ, hurra for kvote 2 - statistikkerne har jo også vist, at kvote 2'erne klarer sig bedre igennem studiet, måske pga af øget motivation :)


Svar #8
02. oktober 2013 af OnceUponATime

#7 wow beauty-kath! Jeg takker fordi du gad dele dette, nu har jeg også fået lidt mere forståelse for kvote 1 og 2. :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2013 af Seraya

Syddansk rektor: Kvote 2-læger klarer sig bedre :::

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/07/31/0731101743.htm


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. oktober 2013 af Dulugtergrimt

#9
Det er ikke, det der står. Der står at kvote 2-medicinstuderende klarer sig bedre, hvilket er alment kendt gennem de sidste par år. Der er simpelthen færre kvote 2-studerende der springer fra. At de er bedre læger er der ingen der siger ;)

Skriv et svar til: Er det nedladende?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.