Spansk

Den spanske borgerkrig

08. december 2002 af SP anonym (Slettet)
Hej. Jeg skal i gang med at skrive 3.g opgave og er noget fortvivlet!Jeg skal skrive om den spanske borgerkrig med henblik på "Oprøret" af Arturo Barea men det er sværere end jeg troede og jeg har en del spørgsmål!Er der nogle der kan hjælpe mig og ved noget om bogen??
Håber virkelig at der er nogen derude der kan hjælpe.. Ellers på forhånd tak.

Brugbart svar (2)

Svar #1
09. december 2002 af RE (Slettet)

Jeg har ikke læst "oprøret", men jeg har dog skrevet historieopgave om den spanske borgerkrig. Hvis jeg kan, vil jeg gerne hjælpe.

Rune

Brugbart svar (1)

Svar #2
10. december 2002 af Elip (Slettet)

Tak det ville være lækkert hvis du kunne svare på nogle ting, for det meste er det dog at jeg synes at hele borgerkrigen er meget indviklet, jeg har svært ved at forstå det med venstrepartierne og alle deres uenigheder (borgerkrigen i borgerkrigen). Jeg ved at anarkisterne ikke ville have noget med stat og autoritet at gøre men ellers intet, jeg kan ikke finde ud af hvorfor de forskellige partier-kommunister, socialister og anarkister (og syndikalister?) ikke kan arbejde sammen. Hvad er deres forskelligheder?

I 1936 kommer en borgerlig liberal regering til magten men hvem hører de under, altså hvilket parti er de ( de gode eller de onde for at sige det på en "barnlig" måde).

Der er også noget om at i 1934 var en opstand i Asturien men hvem vinder og hvad gør det for optagten til krigen( eller har det overhovedet noget med den at gøre?)

Generelt så ved jeg ikke meget om optakten til borgerkrigen, men at Folkefronten vinder d. 16 feb. 1936.

Jeg har så mange spørgsmål men et lidt vigtigt et er at jeg ikke ved hvornår regeringerne skifter ml. at være venstre og højre for det virker som om det ændres engang imellem eller har jeg misforstået?

Jeg ved det er mange sspørgsmål, men jeg kunne blive ved, men må nok stoppe her så det ikke bliver for overvældende..

Tak for hjælpen uanset hvad.


Svar #3
10. december 2002 af SP anonym (Slettet)

Optaken til borgerkrigen opstod, da socialdemokrater kom til magten, de kunne de "rige" ikke lide, så de væltede dem af magten,så derfor flygtede mange socialister ud af landet for sikkerhed, hvorefter Franco stod for magten i lang tid. Man kan godt sammenligne den spanske situation med Chiles situation, da Pinochet væltede Allende af magten i 1973 11.september. og indførte fascistisk diktatur.

Brugbart svar (1)

Svar #4
10. december 2002 af RE (Slettet)

Jeg prøver at tage dine spg'er et efter et. Alt afhængig af om jeg finder mine bøger, etc.

Det er anti-franco partierne der kommer til magten i 1936
Jeg skrev selv:"Af frygt for en fascistisk omvæltning samlede de republikanske partier, PCE, PSOC, POUM og et mindre syndikalistisk parti sig i en folkefront, der ved et valg i februar 1936 fik flertal i Cortes." Det bemærkes her at anarkisterne, pga deres grundlæggende ideologi, ikke deltog i regering og parlament.

Brugbart svar (1)

Svar #5
10. december 2002 af RE (Slettet)

Med al respekt for bobbys indlæg kan du også lige få en smule af det afsnit i min opgave om spanien i 20 og 30'erne:
Efter første verdenskrig, hvor Spanien havde været neutral, var landet nu præget af stor politisk uro i form af hyppigt skiftende regeringer. Dette blev forværret af en kolonikrig mod spansk Marokko. Under denne led Spaniens hær et nederlag i 1921 imod Rifkabylerne der var under styring af Abdel-Krimxx. Dette var en af grundene til at M. Primo de Rivera tog magten ved et statskup i 1923. Han førte Spanien til sejr over kolonien i 1926. Han regerede fra 1923 til 1930 et militærdiktatur i forståelse med Kong Alfonso 13., hvad der kostede denne tronen 1931, da en republikansk-demokratisk forfatning gennemførtes. I republikkens første år havde venstrepartierne magten. De adskilte stat og kirke og bekæmpede på alle måder den reaktionære spanske katolicismes indflydelse. De ønskede også en jordreform. Men i ingen af spørgsmålene kunne partierne enes, og ved valgene 1934 skete der et skred mod højre. De konservative og de moderat-liberale partier der nu var kommet til magten ophævede de, de kirkefjendtlige love og annullerede planerne om en jordreform. Dette medførte en periode med strejker og terror .

Brugbart svar (1)

Svar #6
10. december 2002 af RE (Slettet)

til dit første spørgsmål.

En af grundene til at de ikke kan enes, er de grundlæggende foreskelle i deres ideologier. Anarkisterne tror ikke på autoriteter og vil derfor ikke organiseres sammen med socia og kommu.

Dette kan godt uddybes.

Jeg vil foreslå dig at finde denne bog:
Brodersen, Sven, Karup, Åge Svend, Den spanske borgerkrig 1936-39, 1980 Munkagaards kildemapper

Jeg vender tilbage.

Rune

Brugbart svar (1)

Svar #7
11. december 2002 af Christian (Slettet)

Et væsenligt aspekt af den spanske borgerkrig er vel, at denne krig var en af de første militære hændelser, der var med i optakten til krigsudbruddet i 1939. Dette viste jo hele verden, at de forskellige ideologier ikke kunne omgås hinanden i et demokratisk samfund, hvorfor demokratiet i de følgende år kom til at stå svagt overfor andre styreformer, primært diktaturet. Hvorvidt venstrefløjens intentioner om at lede samfundet var direkte demokratiske er jeg i tvivl om, men ét er sikkert, og det er at Franco's facistiske styre i høj grad byggede på diktatur og ensretning. "Barnligt sagt" vil man i dagens Danmark derved sige at Franco var "ond", og at venstrefløjen var de "gode" - en opfattelse jeg tildels er uenig i, under den forudsætning at socialdemokraterne rent faktisk ønskede et samfund bygget op omkring marxistiske tanker, idet jeg principielt hellere vil leve under en mand som "Hitler" end "Stalin" :~) Men husk desuden at der kom mange politiske aktivister til Spanien fra andre lande - sågar fra Danmark - og disse sluttede sig så til tilhængerne af henholdsvis demokratiet (så vidt jeg husker venstrefløjen) og diktaturet (højrefløjen). Nazi-Tyskland ledet under Adolf Hitler støttede Franco med militære midler og "rådgivere", idet at man naturligvis ikke ønskede flere europæiske lande under regeringer med marxistiske hensigter. Jeg vil dog gerne benævnes at Franco's regering på ingen måde bør anses for at være "borgerlig-liberal", og på ingen måder har ligheder til "rigtigt" liberale partier som Venstre eller borgerlige partier som Konservative - tjoh, en sammenligning med Dansk Folkeparti ville nok ikke være helt hén i været ;)

Brugbart svar (1)

Svar #8
11. december 2002 af RE (Slettet)

Jeg håber du har fået svar på dine spørgsmål. Hvis ikke kan du bare skrive igen, jeg har nemlig fundet hele min opgave nu.

Rune

Brugbart svar (1)

Svar #9
11. december 2002 af Elip (Slettet)

Foreløbig tusind tak for de svar jeg har fået...
jeg har lige lidt flere spørgsmål.. :)

Der var noget om en Muchen-aftale der indgår i krigen men ved ellers ikke hvilken sammenhæng den indgår i og hvilket udslag den gjorde etc. ved du noget om den og om den er vigtig?

Hvem ville have at der skulle laves en revolution og hvorfor og hvem ville have at den først skulle komme bagefter og hvorfor?

Jeg tænkte på om du vidste noget om censuren under borgerkrigen-det er det min bog handler om hvor hovedpersonerne (socialister, den ene en intelligent udenlandsk kvinde) tager sig af censuren og at Valenciaregeringen er meget modvillig mod dem men jeg forstår ikke hvorfor de kan have noget imod dem?( er valenciaregeringen egl. højre eller venstre?)Det er måske et lidt svært spørgsmål da man nok skal have læst bogen men jeg spørger alligevel!

Hvad er Junta de Defensa?

Jeg tror det er ved at være det... mange tak for hjælpen..
Elip

Skriv et svar til: Den spanske borgerkrig

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.