Spansk

Konjunktiv

14. marts 2004 af ElTorero (Slettet)
Eftersom der - mange steder - er terminsprøver i næste uge, og undertegnede bl.a. skal op i spansk, vil jeg gerne udstede en lille "konkurrence":

Hvem kan komme med den mest pædagogiske forklaring af konjunktiv i spansk?...Hvornår skal man bruge det og hvorfor?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2004 af Beanie (Slettet)

HEj Mr. Swing King!

Se her https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=28752

Her har Mai prøvet at forklare det!

Svar #2
15. marts 2004 af ElTorero (Slettet)

Jeg takker...

Har også kigget godt i grammatikbøgerne, så nu skulle den gerne være der :-)

Men hvis der er flere forslag på hvordan man forklarer konjunktiv, så er jeg stadig åben...tak!

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2004 af just (Slettet)

Lad mig se....Vi har et huskeord=TØF
T=Tvivl
Ø=Ønske
F=Følelse

Der skal gøres brug af konjunktiv hvis der er noget af TØF i sætningen. Efter måske=tal vez/quizas, er der altid konjunktiv.

Håber du kan bruge det.

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2004 af Casanova (Slettet)

Tjaeh, som just ovenfor beskriver det er det en af måder man kan gøre anvendelse af konjunktiv.

I at bisætning: Der anvendes konj. i at-bisætninger efter ønske-viljesverber. - querer que + konj.

Der anvendes konj. i at-bisætninger efter verber og udtryk for følelse og vurdering. - Temer que + konj.
Por ejemplo: Temo que me pegues =Jeg er bange for at du skal slå mig.

Der anvendes konj. i at-bisætninger efter benægtende verber for tale og tanke. - no creer + konj.

Der anvendes konj. i at-bisætninger, som indledes af et upersonligt udtryk, der tilskriver udsagnet tvivl. - (no) es probable + konj. por ejemplo: No es cierto que lo conozcas = Det er ikke sikkert, at du kender ham.

Der anvendes konj. i at-bisætninger, der indledes af verber der udtrykker tvivl og nægtelse - dudar + konj. + negar: Por ejemplo - dudo que digas la verdad = Jeg tvivler på, at du siger sandheden.

Der anvendes konj. i tidsbistæninger, når indholdet er fremtidigt. - Cuando + fremtid -->> konj. Por ejemplo: Lo hago cuando tenga tiempo= Jeg gør det, når jeg får tid.

Der anvendes ALTID konj. efter tidskonjunktion antes de que.

Der anvendes konj. i indrømmende bisætninger, når indholdet ikke er erfaret, men behæfter tvivl. - Aunque + tvivl-->> konj.

Der anvendes altid konj. i hensigtsbisætninger. Pare que + konj.

Der anvendes altid konj efter sin que .

Der anvedes altid konjunktiv efter como si..
Men her er det fx como si + konj - (og den skal være i fortidsform = imperfektum)..

por ejemplo: lo dijo como si estuviera confesando = han sagde som om han var til skrifte.

Når korrelatet er ukendt anvendes konj. Ukendt korrelat + konj.. fx: Los que vengan no se arrepentirán. = De, der kommer vil ikke fortryde det.

Når der stilles et krav til korrelat, anvendes konj. korrelat + krav--->> konj.

Når korrelatet er benægtet, anvendes konj. benægtet korrelat + konj.

Konjunktiv anvendes som bydeform ved De-tiltale - ex tenga.

Konjunktiv anvendes som benægtet bydeform. por ejemplo: No tomes = drik ikke.

Der anvendes oftest konjunktiv i hovedsætninger, når et udtryk for tvivl foranstilles verbet. - foranstillet quizás + konj.

Por ejemplo: Quizás venga mañana...

Håber du kan bruge dette til noget.

Hvis der er noget du ikke forstår, så spørg endelig..

Mvh Casa

Svar #5
21. marts 2004 af ElTorero (Slettet)

Hey!

Mange tak for det folkens!...Nu er det lidt for sent mht. terminsprøven (hvilket vistnok gik alligevel!)... men vil gemme det til eksamen og andre opgaver...

Thumbs up!!!

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Jeg kan ikke et ord spansk; men konjunktiv anvendes i samme tilfælde på alle sprog: Til at udtrykke noget hypotetisk. Det er dog kun sjældent anvendt på dansk, f.eks. "Kongen leve" eller "Det ville være rart, ...".

Skriv et svar til: Konjunktiv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.