Spansk
refleksive pronominer
23. august 2007 af
santra (Slettet)
hej.
jeg skal i spansk frenlægge om refleksive pronominer, der er vel ikke nogle der ville hjælpe mig med at komme med eksempler og regler til emnet ?
tak ...
jeg skal i spansk frenlægge om refleksive pronominer, der er vel ikke nogle der ville hjælpe mig med at komme med eksempler og regler til emnet ?
tak ...
Svar #1
23. august 2007 af Hoys (Slettet)
Lige lidt gamle notater -
Refleksive verber – verber der altid bøjes med et refleksivt pronomen.
Jeg vasker mig – jeg og mig er identiske.
Levantarse – at rejse sig. SE er det refleksive pronomen her.
Lavarse – at vaske sig.
De refleksive pronominer hedder –
Lavarse
1 me lavo - mig
2 te lavas- dig
3 se lava – ham, hende
1 nos lavamos- os
2 os laváis- jer
3 se lavan - sig
De står foran det personbøjede verbum!!
Alle de ting man gør om morgenen(stå op, børste tænder osv.) er refleksive.
Refleksive verber:
Despertarse: at vågne (diftongerer)
Levantarse: at stå op
Lavarse los dientes: at børste tænder
Lavarse: at vaske sig
Ducharse: at gå i brusebad
Vestirse: at tage tøj på
Acostarse: at gå i seng(diftongerer)
Dormirse: at falde i søvn.
Peinarse: at rede hår
Abrir la puerta: at åbne døren(abierto i per).
Eschuchar la radio: at høre radio
Poner en orden: at rydde op(puesto i per).
I præ:
Ayer(i går) se despertó a las nueve.
Refleksive verber – verber der altid bøjes med et refleksivt pronomen.
Jeg vasker mig – jeg og mig er identiske.
Levantarse – at rejse sig. SE er det refleksive pronomen her.
Lavarse – at vaske sig.
De refleksive pronominer hedder –
Lavarse
1 me lavo - mig
2 te lavas- dig
3 se lava – ham, hende
1 nos lavamos- os
2 os laváis- jer
3 se lavan - sig
De står foran det personbøjede verbum!!
Alle de ting man gør om morgenen(stå op, børste tænder osv.) er refleksive.
Refleksive verber:
Despertarse: at vågne (diftongerer)
Levantarse: at stå op
Lavarse los dientes: at børste tænder
Lavarse: at vaske sig
Ducharse: at gå i brusebad
Vestirse: at tage tøj på
Acostarse: at gå i seng(diftongerer)
Dormirse: at falde i søvn.
Peinarse: at rede hår
Abrir la puerta: at åbne døren(abierto i per).
Eschuchar la radio: at høre radio
Poner en orden: at rydde op(puesto i per).
I præ:
Ayer(i går) se despertó a las nueve.
Svar #2
24. august 2007 af MHE (Slettet)
Fine notater af Hoys, mit eneste tillæg kommer i form af lidt om reciprokke refleksive verber:
Eksempel:
Los osos se lavan en el lago = bjørnene vasker sig i floden.
Men men men kan OGSÅ betyde
Los osos se lavan en el lago = bjørnene vasker hinanden i floden.
Altså en dobbelt betydning. :-)
Eksempel:
Los osos se lavan en el lago = bjørnene vasker sig i floden.
Men men men kan OGSÅ betyde
Los osos se lavan en el lago = bjørnene vasker hinanden i floden.
Altså en dobbelt betydning. :-)
Svar #3
24. august 2007 af Duffy
Husk osse at komme ind på "interesses-dativ":
Fx
Antonio se come un platano = Antonio spiser SIG en banan.
Me como un helado = Jeg spiser MIG en is.
Se disse sætniger overfor de (måske) mere almindelige udtryk:
Antonio come un platano = Antonio spiser en banan.
Como un helado = Jeg spiser en is.
Fx
Antonio se come un platano = Antonio spiser SIG en banan.
Me como un helado = Jeg spiser MIG en is.
Se disse sætniger overfor de (måske) mere almindelige udtryk:
Antonio come un platano = Antonio spiser en banan.
Como un helado = Jeg spiser en is.
Skriv et svar til: refleksive pronominer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
