Afsætning

Diprot syre?

18. september 2004 af Katty (Slettet)
Hej,

Hvad betyder det, at en syre er diprot, og hvad skal man tage højde for, når en syre titreres som en diprot syre med fx. NaOH?

Katty

Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2004 af frodo (Slettet)

en diprot syre, vil sige, at den kan afgive TO protoner. En "normal" monoprot syre afgiver kun en.

Når du titrerer vil du få TO ækvivalnespunkter. Hvad er syren?

Svar #2
18. september 2004 af Katty (Slettet)

Det er fumar syre, 2-buten-1,4-disyre. Hvordan vil man så opskrive reaktionsskemaet ved titrering af fumarsyre med NaOH?

Brugbart svar (1)

Svar #3
18. september 2004 af Damon (Slettet)

Du skal slå pKs op for fumarsyre og for dens amfolyt.

Det er lidt besværligt at forklare... Hvis du har Helge Myginds bog: Kemi 2000 så kig på eksempel 13 side 81. Hvis ikke så slå pks-værdierne op og angiv de andre informationer du har så vil jeg prøve at hjælpe dig.

Svar #4
18. september 2004 af Katty (Slettet)

Er kun lige begyndt på det to-årige forløb til kemiA, og har kun haft meget lidt om pKs, så er ikke sikker på, opgaven kræver det, men her kommer den:

I et glas med jernpiller indeholder hver pille ifølge deklarationen 200mg jern(II)fumarat, Fe(HCCOO)2, som er et salt af fumarsyre.
Fumarsyre har det systematiske navn tras-2-buten-1,4-disyre.

En jernpille fra glasset opløses i lidt vand, der tilsættes overskud af fortyndet svovlsyre, hvorved fumarsyren antages at udfælde fuldstændigt. Syren frafiltreres uden tab. Filtratet, der indeholder Fe2+, gemmes.
Den rensede fumarsyre titreres som diprot syre, hvorved der anvendes 22,6mL 0,1000M NaOH
Hvor mange mg jernfumarat var der i den analyserede jernpille?

Katty

Brugbart svar (1)

Svar #5
18. september 2004 af KemiKasper (Slettet)

du kan skrive det på to måder:
1. skriv reaktionsskemaet hvor et syremolekyle reagerer med 2 hydroxidioner og dannes den korrensponderende base (but-2-endioat:)) og to vandmolekyler.

2. Skriv reaktionsskemaet i to trin hvor det første trin er en reaktion mellem syren og en OH-. Derefter reagerer den dannede ion med endnu en hydroxidion.

Den måde du skal vælge afhænger af hvordan titreringen foregik (?)

Brugbart svar (1)

Svar #6
18. september 2004 af KemiKasper (Slettet)

okay, find stofmængden af natriumhydroxiden og divider med 2. Så har du stofmængden af fumarsyren.

Svar #7
18. september 2004 af Katty (Slettet)

Tak for hjælpen :)

Svar #8
18. september 2004 af Katty (Slettet)

Lige lidt mere omkring formlerne på stofferne der indgår i reaktionen:

Fumarsyre = 2-buten-1,4-disyre = CH2(COOH)2 ?
but-2-endioat = CH2(COO-)2 ?

Svar #9
18. september 2004 af Katty (Slettet)

ikke CH2 men (CH)2

Svar #10
18. september 2004 af Katty (Slettet)

Og så det sidste spørgsmål :D

Er stofmængden af fumarsyre = stofmængde af jern(II)fumarat

Brugbart svar (1)

Svar #11
18. september 2004 af KemiKasper (Slettet)

ja og ja :) idet jeg går ud fra at du i #10 mener jern(II) .. :)

Skriv et svar til: Diprot syre?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.