Dansk

Romantikken, Romantismen og Idealismen?

19. juni 2008 af B.R. (Slettet)
Hejsa!

Jeg er forvirret omkring, hvilken sammenhæng der er mellem romantikken, romantismen og idealismen. Nogle der kan ridse hovedforskellene op mellem periodernes temaer?

Er romantisme og idealisme blot "sub-perioder" til romantikken?

Efter hvad jeg har forstået er idealisme meget lig romantikkens verdens- og livsanskuelse med, at der er en åndelig virkelighed/sfære. Oehlenschlägers "Guldhornene" og HC Andersens "Klokken" står under emnet IDEALISME i mit pensum, men det er underligt nok ikke placeret inde under et andet større emne (HISTORISK OVERSIGTSLÆSNING), hvor Romantikken er placeret. De hører vel sammen?!

Pyha! Håber ikke mit lange indlæg har taget pusten fra dig/jer...

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2008 af DollyDyt (Slettet)

Altså, romantikken er jo som 'etiket' meget bred - strækker sig fra 1802-1870/71 - under romantikken hører så forskellige fremherskende litterære strømninger: Universalromantikken, nationalromantikken, biedermeier, poetisk realisme, romantismen.

Jeg er ikke bekendt med idealisme, har du en definition på det ?

Svar #2
20. juni 2008 af B.R. (Slettet)

Ok, tak! Ja, har noteret mig Universal- og nationalromantikken.

Hmm, nu opdager jeg lige i Litteraturens Veje, at der er ret mange former for Realisme... (hader når tingene forgrener sig), og der står bl.a. under poetisk realisme: "Udspringer af romantikkens tilværelsesopfattelse, men indeholder en anden interesse for virkeligheden end samtidens poesi. Det poetiske ligger i, at forfatterne fastholder et IDEALISTISK syn på tilværelsen, som grundlæggende opfattes som værende styret af et guddommeligt forsyn."

Men er stødt på ordet IDEALISME i forbindelse med Romatikken, i en anden sammenhæng også, men kan ik' lige finde det.

I mit pensum er et emne, der hedder IDEALISME 1800-1860 og teksterne er: Staffeldt: "Indvielsen", Oehlenschlâger: "Guldhornene", HC Andersen: "Klokken" og Chr.Winther: "Til Een"...

Så IDEALISME må være noget romantisk, siden Guldhornene (nationalromatik???) og "Klokken" (Romantisk pantheisme?) er med... (?)

Underligt er det i hvert fald, og kan ikke finde noget i Litteraturens Veje om Idealisme.


PS: Hvornår er en tekst REALISTISK?! Mange tekster skildrer jo realistiske forhold/ting i en fiktiv historie?! Realisme er vel så en RIGTIG BRED betegnelse, og ikke en genre som sådan?!

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juni 2008 af nicoline_mp (Slettet)

idaelismen er det modsatte af realismen. du kan også høre det på ordet; IDEALismen, det er det ideale man stræber efter, hvorimod realismen stræber med det virkelige

Svar #4
21. juni 2008 af B.R. (Slettet)

Nicoline:

Kan du evt. nævne nogle idelistiske tilstræbelser?!
Er det ROMANTISKE forestillinger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)

IDEALISME

Idaelisme er overbegrebet. Går i hvert fald tilbage til Platon ca 300 f.Kr.
Ordet idealisme kommer af ordet idé.
Som I ved, prioriterede Platon idéernes verden og det åndelige frem (jfr. hulemyten), modsat Aristoteles, der fokuserede på den reelle verden.

Alle 'strømninger' og 'ismer' i kunst og litteratur er eftertidens forsøg på at bringe orden i et mere eller mindre uoverskueligt univers ved at klassificere forskellige udtryksformer. Den kunst og litteratur, der hovedsageligt skildrer en ideel verden, betegnes idealisme. Den kunst og litteratur, der hovedsageligt skildrer verden, som den er, kaldes realisme.

ROMANTIKKEN 1800-1870

Op gennem de sidste (mindst) 2300 år har der været talrige idealistiske strømninger/retninger.

Romantikken (ca 1800-1870) er én af dem. Læs artiklen om romantikken i Arkiv for Dansk Litteratur: http://adl.dk/adl_pub/periode/cv/ShowPerbesItem.xsql?nnoc=adl_pub&p_perbeskat_id=indled&p_periode_id=20

GULDALDEREN er den særligt produktive periode 1800-1850 i dansk romantik.

ROMANTISMEN er en strømning indenfor romantikken, der starter ca 1830. I Danmark er Emil Aarestrup repræsentant for denne retning. I Dansk Arkiv for Litteraturs artikel om Aarestrup karakteriseres romantismen således:

Man har placeret Aarestrup og hans åndsform i den såkaldte romantisme, en strømning, der i Danmark meldte sig fra ca. 1830, og som også Blicher, Kierkegaard og H. C. Andersen gerne rubriceres i. Karakteristisk for
romantismen er et ubehag ved den borgerlige orden, dyrkelsen af det smerteligt splittede ('zerrissene'), ironien og det interessante, dvs. det der skjuler sig under overfladen og kan antage dæmoniske former. Temaer som ensomheden, døden, den døde elskede er tilbagevendende. Den danske romantisme fandt dog en form, der var mere harmoniserende, mindre ekstrem end den udefrakommende. Ved siden af har vi den såkaldte
'biedermeier'-ånd, den højromantiske idealisme i en kristelig-moralsk, borgerliggjort udgave, der dog også gav plads for en højtudviklet skønhedssans.
Det er i en vis forstand rimeligt at placere Aarestrup her. I hans digtning finder vi de nævnte træk og temaer; og han var dyrker og oversætter af de store udenlandske romantister, bl.a. Byron, Heine, Hugo, Musset.

Kilde: Esther Kielberg: "Emil Aarestrup", Forfatterportræt på Arkiv for Dansk Litteratur: http://www.adl.dk/adl_pub/fportraet/cv/FpPdf.xsql?nnoc=adl_pub&ff_id=18

Svar #6
22. juni 2008 af B.R. (Slettet)

Ms Nielsen

Jeg takker for svaret! :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juni 2008 af DollyDyt (Slettet)

# 2 - jeg har studset over det samme i litteraturens veje - de der forskellige former for 'realisme' (som jo så alligevel ikke hel er realisme.. argh) er lidt svære at blive kloge på.
Jeg kan fx ikke se den præcise forskel på poetisk realisme og biedermeier ?

Men du har ret, realisme er en meget bred betegnelse - der findes også mange undergenrer. men en tekst er vel inden for genren realisme, når den "forsøger at spejle og gengive den omgivende virkelighed. Den foregiver, at den fremstiller en handling, der kunne være autentisk - men realismens virkelighedsbillede er imidlertid ikke altid objektivt" (litteraturens veje, leksikonet bagest).

Så vidt jeg ved, er Oehlenschlägers "Guldhornene" universalromantisk (naturen besjæles, alt er et; naturen reagerer sammen med mennesket - organismetanken) - men den har jo også nationalromantiske træk. "Klokken" har jeg ikke læst, så den skal jeg ikke kunne udtale mig om.

Svar #8
23. juni 2008 af B.R. (Slettet)

DollyDyt:

Ja, synes generelt det er svært at skelne. Og alle stilarter hævder at fremstille det korrekte verdensbillede... lol

Mht. Guldhornene, så er panteisme (besjæling af naturen) og guldaldertanken det universal-romantiske,

Men det nationalromantiske er ...? Hvad? Nordisk mytologi, Guldhornene som et typisk dansk klenodie?

Oder...?! :)

Bær over med mig - jeg har læst dansk på fuld tryk i en uge, og min hjerne er blevet til øllebrød.

Skriv et svar til: Romantikken, Romantismen og Idealismen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.