Samfundsfag

Politikerne skal handle nu

03. oktober 2008 af andersxx (Slettet)

Hvilke arbejdsmarkedsstrategier synes I han bruger Jørgen Søndergaard i artiklen for at ændre arbejdsmarkedet og sparer de 14 mia. op som regering vil have ham til skaffe?
jeg synes at han bruger meget stramningsstrategien, f. eks ved at man skal formindske dagpenge som efter min mening er en liberale ideologi..

jeg vil meget gerne høre jeres meninger og måske noget i kan supplere med? :) 

her er artiklen hvis I ikke har læst den :)

jeg glæder mig til mange gode meninger

Interview: »Politikerne skal handle nu«
Interview: Jørgen Søndergaard

Regeringen har udset ham til at skaffe flere hænder til det brand-varme arbejdsmarked. For første gang løfter formanden for Arbejdsmarkedskommissionen, Jørgen Søndergaard, sløret for, hvordan det skal ske. Dermed starter han en kontroversiel debat.
Af Matias Seidelin


Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har sat ham til at skaffe godt 14 milliarder kroner årligt til regeringens finanslov ved at løse et af de mest akutte problemer for dansk økonomi i øjeblikket. Nemlig manglen på arbejdskraft. Og hans forslag er så kontroversielle, at de nok skal få en enkelt politiker eller to til at ryste i bukserne. Ord som nedsættelse af dagpengesatserne og udsættelse af efterlønnen er noget af det mest politisk ømfindtlige på Christiansborg. Det er noget man kan tabe valg på.

Men alt det er ikke noget, som formanden for Arbejdsmarkedskommissionen, Jørgen Søndergaard, tænker på, når han på torsdag for første gang mødes med statsministeren om regeringens fremrykkede plan for efterårets store arbejdsmarkedsreformer:

»Jeg ser det på den her måde. Man kan ikke lave arbejdsmarkedsreformer, der har en forholdsvis hurtig effekt, uden at man kommer til at ændre vilkårene for nogen. Det er så op til politikerne at vælge, hvem, hvor meget og med hvilke midler man vil forstyrrer dem, Jeg siger bare til politikerne, at hvis man slet ikke vil forstyrre nogen, så får man heller ikke nogen virkning«.

Hvad er så det centrale du vil sige til Fogh på torsdag?

»At der er tre områder, hvor vi kan få en mærkbar effekt på kort tid. Vi skal kigge på tilbagetrækningsalderen, fremrykke og målrette den aktive arbejdsmarkedspolitik og så forkorte dagpengeperioden, så der ikke er så mange, der får langvarig understøttelse mere«.

Så du taler om at ændre den meget omdiskuterede efterlønsordning?

»Ja, for vi har et temmelig stort antal mennesker, der frivilligt forlader arbejdsmarkedet, men som både er sunde og raske, og har de kompetencer, som efterspørges af virksomhederne. Og der skal vi ind og kigge på reglerne. Det allermest virkningsfulde, er at hæve aldersgrænserne for, hvornår man kan trække sig tilbage. Man kan også udvide ordningen, hvor efterlønnen modregnes hos dem, der har pensionsordninger. Det har allerede betydet at mange i stedet for at begynde på efterløn, når de er 60 år, venter til de er 62 år«.

Så er der nedsættelsen dagpengeperioden. Det er vel ret afgørende?

»Ja. Først og fremmest har det betydning, at dagpengeperioden bliver kortere, sådan at folk kommer hurtigere ud af arbejdsløsheden. Derfor skal folk også hurtigere aktiveres. Derudover er jeg jo også helt opmærksom på, at nogle politikere ønsker at forhøje satserne for de højtlønnede til gengæld for at nedsætte deres dagpengeperiode. Der må jeg bare sige, at det meget hurtigt vil spise den positive virkning på beskæftigelsen«.

Hvor meget skal man forkorte?

»Det er noget af det, vi ikke er færdige med at regne på endnu. Men vi arbejder med en model, som kendes fra USA, hvor dagpengeperioden bliver forkortet, når der er lav arbejdsløs og forlænget, når der er høj arbejdsløshed«.

Men hvis Fogh eller Thorning nu går frem og siger det du siger, så vil det nærmest være politisk selvmord?

»Det overordnede politiske valg er jo ikke mit. Men politikerne har sagt, at vi skal blive ved med at udbygge den offentlige sektor. Men de vil ikke sætte skatterne i vejret. Så kan det kun lade sig gøre, hvis vi får en højere beskæftigelse. Så vil færre være på offentlige overførsler, og flere vil betale skat. Og det er den præmis, der er lagt til grund for vores arbejde«.

Er det så også en advarsel til politikerne om at undgå lappeløsninger?

»Politikerne skal holde fokus på, at de skal nå en væsentlig effekt på den samlede beskæftigelse. Og hvis det skal virke hurtigt, så udelukker det også, at de laver meget lange overgangsperioder. Det skal virke med det samme. Ellers får det ikke en hurtig virkning«.

Så politikerne skal handle her og nu?

»Ja. Politikerne skal handle nu«.

Kritikere af dagpengestramninger siger, at det holder hånden under fattige kunstnere, som ellers ville uddø. Hvad siger du til den kritik?

»At der kan være gode argumenter for at støtte kunstnere, men at det er et sundere princip, ikke at bruge et system, som er til for at forsikre de arbejdsløse til den slags. Det skaber signalforvirring«.

[email protected]

Citat

Hvis man slet ikke vil forstyrre nogen, så får man heller ikke nogen virkning

Fakta anbefalingerne
Dagpengeperioden skal sættes ned. En metode er at forkorte dagpengeperioden i tider med høj beskæftigelse og sætte den op, når arbejdsløsheden stiger op over seks procent. Efterlønsordningen skal udsættes. Ledige skal hurtigere tilbydes målrettet jobtræning og andre foranstaltninger, der kan hjælpe dem i arbejde.

Billedtekst: Klar snak. I morgen mødes Jørgen Søndergaard med Anders Fogh for at give Arbejdsmarkedskommissionens forslag om stramninger i dagpenge og efterløn. Foto: Finn Frandsen


Skriv et svar til: Politikerne skal handle nu

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.