Billedkunst

BILLEDKUNST EKSAMEN!

05. juni 2010 af MJBERNA (Slettet)

Hej!

Jeg skal op i billedkunst om en uges tid, og er virkelig nervøs. Jeg har ikke haft billedkunst i starten af skole året og er derfor (mega) bagud med de første tre emner som klassen har gennemgået. /:

De lyder således: Perspektiv og Henning Larsen, Barokken, og Samtidskunst.

Jeg har søgt så mange sider om de tre, og jeg forstår det stadig ikke. Jeg håber på, at der er en derude som med sine egne ord, kort vil forklare de tre. Det vil være en KÆMPE hjælp!

På forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. juni 2010 af frktrold (Slettet)

Barok

Barokken i det katolske Europa
Mangfoldig kunst. Barok-klassicisme. Overlæsset, svulstig. Landskabsmaleri. Stilleben. Loftsmalerier i kirker. Diagonale og kurvede linier. Andrea Pozzo. Forbinder hver billeddel med en anden. Radikal naturalisme. Realisme. Det åndelige lys meget vigtigt. Brugte det som handling/stemning. Længsel efter antik skønhed; barok-klassicisme. Nicolas Poussin, Claude Lorrain. Magtforherligende historiemaleri. Antik mytologi og filosofi. Sammenhæng mellem ydre fremtoning og den grundlæggende ide. Abstrakt indtrængen i tema. Benyttede ofte lys i form af ned- eller opgående sol. Peter Paul Rubens var modspil til barok-klassicisme. Spørgsmålet der delte kunstnere i to lejre: Tegning eller farve, hvad er grundlaget for komposition. Ingen ro, harmoni. Urolig dynamik. Store flader. Baseret på farven. Magtstræben og bevidsthed. Accentuerende farvekontraster, voldsomme bevægelse.
 

Barokken i  Holland.

Om bønder og fine folk. Landskaber, scener fra dagligdagen. Rembrandt. Bibelske temaer. Genremalerier og stilleben. Portrætter. Spontane penselstrøg. Naturalistisk fremstilling med skjult budskab. Vermeer. Jan Steen. Opdragelsesbilleder. Stilleben blev selvstændig genre. Belærende landskabsmalerier.

kendt maleri 1642 ,Rembrandt - nattenvagten

Noterne er taget fra bogen Maleriets historie.

jeg har lagt noter til hele bogen som strækker sig over tiderne fra 1300-1970 + :) bare find dem på min side.

Det er vigtigt at du kan fagbegreberne. som akromatisk(neutraler) spektral farver, de primære, sekundære og jordfarver/brækkende farver.

Du skal kunne dine linier, men det går jeg ud fra du har styr på efter som du ikke har spurgt ind til det. :)


 


Brugbart svar (2)

Svar #2
05. juni 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Det er ikke så underligt, at du ikke forstår kunsten. Det tager mange års studier at sætte sig ind i den, så desværre, det kan slet ikke forklares på nogle få sider. Jeg har brugt masser af år på at sætte mig ind i dele af kunsten (først og fremmest musikken og malerkunsten), og meget af den såkaldt moderne kunst forstår jeg ikke. Jeg kan til nød følge med til surrealismen, dadaismen, kubismen og cobra-malerne, men så heller ikke meget længere. Jeg dvæler stadig ved romantikken og klassisismen. Men man kan dog sige, at kunsten afspejler den tid kunstnerne lever i, de er naturligvis præget af den og ikke så meget af fortiden. Perspektiv kan du sikkert sagtens selv finde ud af. I dag er billedkunsten nærmest perspektivløs. Da man begyndte at kaste malingen op på lærredet og male med de bare tæer, stod jeg af - ville ikke med længere.

Et par råd (begreber) kan jeg dog give dig med på vejen: Komposition, motiv, tema, lys og skygge, hoved- og bifigurere (hvis der er nogle), farver og deres sammensætning, perrspektiv eller mangel på samme, relationer til den omgivne verden, dens temaer, tidens store spørgsmål osv. Prøv om du kan øjne noget af det i billedet. Og det vigtigste: Rører billedet ved noget i dig, noget essencielt?


Svar #3
05. juni 2010 af MJBERNA (Slettet)

frktrold: Tak for svaret, det lyder skønt! Jeg må skynde mig at sige at jeg desværre ikke helt forstår ordet "linier" /:

Erik Morsing: Tak for hjælpen :-)

Vi har ofte brugt formalanalyse i timerne, tegnet og malet en hel del. Jeg synes selv, at jeg ikke rigtig fik noget ud af faget billedkunst på kun et år, med så få timer. Vi tog på så mange ekskursioner og vi havde næsten aldrig normal timer til at snakke om begreber. Så vidt jeg ved, er det i hvert fald, hvad jeg har fået ud af mine timer i billedkunst. Og da jeg hellere ikke har været der i starten af skoleåret har jeg gået glip af de fleste, (nærmest) de vigtigeste emner/begreber indenfor billedkunst - desværre.

I må meget gerne, hvis I kan, gå i dybden med de fagbegreber, man helst bruger. Det vil være skønt hvis I kunne det.

:-))


Brugbart svar (2)

Svar #4
05. juni 2010 af frktrold (Slettet)

linjer? altså streger igennem billedet?


Svar #5
06. juni 2010 af MJBERNA (Slettet)

Jo, er det så ikke "det gyldne snit"  du mente med "linier" ? :-)


Brugbart svar (2)

Svar #6
06. juni 2010 af frktrold (Slettet)

nej, der er diagonal linier, vertikele, lodrette, flugt linier osv :)


Svar #7
07. juni 2010 af MJBERNA (Slettet)

Nåår jo, det kender jeg skam godt, tak for påmindelsen :-))


Skriv et svar til: BILLEDKUNST EKSAMEN!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.