Samfundsfag

24-timers eksamen - Velfærdsstaten

08. juni 2010 af Haauge (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg har trukket Velfærdsstaten som emne til min 24 timers eksamen i samfundsfag, hvilket jeg er rigtig godt tilfreds med. Lækkert emne med gode muligheder for perspektivering.

Der skal skrives en synopsis, og jeg savner dog nogle gode begreber at smide på - jeg er klar over, at realisme og idealisme ikke hører hjemme i denne sammenhæng, men umiddelbart kan jeg ikke komme på nogle fagbegreber som jeg kan brilliere med :). Opgaven kommer til at omhandle emner som ældrebomben, finansiering af velfærdsstaten, populisme og individualisering.

Er der nogle som har gode forslag, der kan bidrage til en god synopsis og eksamen??

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2010 af christian1 (Slettet)

Velfærdsstaten er også et bredt emne, men herunder er der (måske) en række ting du kan tage med i dine overvejelser:

- Historisk: Omkring 1957 skete der en eksplosiv økonomisk vækst (højkonjunktur) i Vesteuropa. Daværende minister Jens Otto Krag fremlagde socialdemokratiets program: "Fremtidens Danmark" som er fundamentet for vores universelle velfærdsmodel. 

- De tre velfærdsmodeller - herunder specielt den universelle/skandinaviske.

- Velfærdsstatens udfordringer: Demografisk udfordring: Andelen af ældre i forhold til andelen i den erhvervsaktive alder ændrer sig markant de kommende årtier. Globalisering og internationalisering: Tab af arbejdspladser/Outsourcing, som måske svækker den danske konkurrenceevne og dermed umuliggøre ønsket om opretholdelsen af vores nuværende velfærdssamfund? Forholdet mellem privatisering og hvad det offentlige skal styre.

- Det er måske også centralt at inddrage noget omkring ideologier, da de er tæt knyttet til hvordan samfundet skal se ud. Herunder hvilke værdier den danske velfærdsstat afspejler (socialisme)

Håber noget af ovenstående kan hjælpe dig lidt ! Held og lykke ;)


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. juni 2010 af Djemba (Slettet)

Jeg smider lige lidt af mine noter om populisme, skulle du have et behov for det

Definition på populisme

Populisme er forsimplede politiske løsninger på (samfundsmæssige) problemer som ofte er langt mere kompliceret end, hvad forslaget tilbyder. Populismen er at fjerne fokus og ansvar – at undgå de nødvendige og ikke mindst upopulære beslutninger. Populismen er følelsernes politik, som rammer en(utilfreds) stemning i befolkningen. Populisme er når symbolpolitkken bliver en erstatning for politik, der handler om substans.

Hvilke farer forbinder man ved populismen?

• Faren – eller nærmere beset alvoren bag ved at bekende sig til populismen, i frygt for vælgernes dom, kan blive til skade for samfundet, fordi man ikke tør at enten tage de nødvendige(upopulære) beslutninger eller for den sags skyld åben op for en samfundsmæssig relevant debat. Populismen bliver foreneligt med magt og omvendt. Og magt for magtens skyld vil aldrig ende i en politisk og fornuftig substans.
• Bogen argumenterer for at vi i Danmark(og generelt i det moderne demokrati) har en såkaldt utilfredsheds-kultur, som skaber svære vilkår for den substantielle diskussion, en diskussion der berører proportionerne og ikke bare den simple utilfredshed. Problemet i den sammenhæng kan være at politikkerne kan se sig selv tvunget til at udforme deres politik derefter = Øget populisme.
• Der er mere fokus på, hvordan man kommunikerer sit forslag ud til vælgerne, end fokusset på selve indholdet.
• Et eks på populisme er opgøret mod de intellektuelle, de kulturradikale, det at man i populismens navn gerne taler dem imod, uanset den pågældendes sags indhold. Man føler sig fri – ved at kunne sige ting, som tidligere ville blive betragtet som værende vulgære og uanstændige.
 

Hvordan opstår populismen?

Populismen opstår, når mennesket begynder at opleve en for stor forskel på deres eget liv og på det billede som samfundet repræsenterer. Det kunne fx være, hvis politikkerne gav sig til at åbne en debat om, hvilke muligheder globaliseringen og teknologien bragte med sig – i dette tilfælde ville samfundets underklasse(forståeligt) give lyd fra sig, da de føler sig presset på deres levebrød og egne muligheder i livet. Populisme bliver altså et politisk fænomen, der har sit afsæt i marginalisering
 


Skriv et svar til: 24-timers eksamen - Velfærdsstaten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.