Spansk

Sætningsled og ordklasser..??

04. november 2010 af blondie07 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Godaften alle sammen!

Sidder og bøver med nogle sætninger som jeg skal gennemgå på tavlen i næste uge. Jeg skal finde de primære sætningsled og bestemme ordklasserne for samtlige ord i de to følgende sætninger. Jeg har prøvet, men sidder lidt fast i nr. 2 sætning. Er ikke så stærk, hvad angår grammatik i denne her sammenhæng. Synes der er alt for mange ord i forhold til valg af led og klasser. Men jeg har prøvet og jeg håber, at I som er grammatisk stærke, lige har lyst til at smide en rettelse eller to. Så blir vi sgu alle lidt klogere. Fortsat god aften!

1. Mi madre, que ahora vive en Londres, me entregó un sobre que contenía mucho dinero.
2. Que asesinaron ayer al ministro lo oímos en la radio.
 

I den første har jeg sagt:

                                sætningsled                      ordklasse

mi madre =             Subjekt (S)                       substantiv (sb)

vive=                          verbal (V)                            verbum (v)

entregó=                  verbal (V)                            verbum (v)
contenía =               verbal (V)                             verbum (v)
me=                  indirekte objekt (Oi)            Personligt pronomen(pron.pers)

sobre=              direkte objekt (Od)                     Substantiv (sb)

dinero=                     ??                                         substantiv (sb)

Håber I kan hjælpe!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2010 af jbmm (Slettet)

Her er analysen af de to sætninger i primære sætningsled og inddeling af ordene i ordklasser:

Bemærk at de primære sætningsled godt kan være ret lange, men kan videre-analyseres i kerne/hovedled og sekundære led.

1. Mi madre, que ahora vive en Londres, me entregó un sobre que contenía mucho dinero.
De primære sætningsled er:
mi madre que ahora vive en Londres = subjekt/grundled
(poss.pron.-substantiv-rel.pron.-adverbium-verbum-præposition-proprium)
entregó = verbal/udsagnsled
(verbum)
me = indirekte objekt/hensynsled
(personligt pronomen)
un sobre que contenía mucho dinero = direkte objekt/genstandsled
(artikel-præp-rel.pron.-verbal-adjektiv-substantiv)

2. Que asesinaron ayer al ministro lo oímos en la radio.
De primære led er:
oímos = subjekt/grundled og verbal/udsagnsled
(verbum)
que assesinaron ayer al minstro = direkte objekt/genstandsled
(konjunktion-verbum-adverbium-artikel-substantiv)
lo = direkte objekt/genstandsled (dobbeltrepræsenteret, da det direkte objekt står foran verbalet)
(personligt pronomen)
en la radio = adverbial/biled
(præposition-artikel-substantiv)
 


Skriv et svar til: Sætningsled og ordklasser..??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.