Spansk

Passivsætninger?

12. november 2010 af blondie07 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hey Folks!

Har fået en lille opgave til gennemgang i klassen, men tror desværre ikk, at jeg har forstået opgaven;( Håber I kan hjælpe mig med at forstå det, så ska jeg nok selv prøve at lave sætningerne. Men håber i kan hjælpe mig:)

Lav følgende sætninger om til passivsætninger: (hvad forstås der med passiv? Forstår ikk?)

a) El ladrón mató al director de la empresa.

b) El perro comió el hueso.

Håber i vil forklare mig det:P


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. november 2010 af jbmm (Slettet)

Passiv dannes med blive (eller -s) + præposionen 'af' på dansk
Passiv dannes med ser + præpositionen 'por' på spansk (også se-konstruktion er mulig)

I en aktiv sætning fokuseres der på agenten dvs. den der udfører en handling ved at sætte agenten forrest i sætningen som subjekt/grundled:
hunden (grundled/agenten) spiste benet (genstandsled/patiens (den lidende))
drengen slår hunden

I den passive sætning fokuseres der på den lidende part (patiens (som er genstandsled i den aktive sætniing), ved at  sætte patiens forrest i sætningen som subjekt/grundled, og agenten (agens) foranstilles præpositionen 'af'' på dansk (og 'por' på spansk):
benet (patiens) blev spist af hunden (agens=præpositionsforbindelse)
hunden bliver slået af drengen, hunden slås af drengen

el perro comio el hueso (aktiv sætning, fokus på agenten)
= el hueso fue comido por el perro (passiv sætning, fokus på den lidende part)

(aktiv) tyven dræbte firmaets direktør (el ladrón mató al director de la empresa)
(passiv) firmaets direktør blev dræbt af tyven = på spansk: prøv selv!!


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. november 2010 af sannand (Slettet)

@johnmads: Meget god forklaring :-)

@blondie07: Du kan finde alle bøjningerne af verbet "ser" her.

OBS! Den åbner ikke i et nyt vindue, så hold Ctrl tasten nede, mens du trykker på den :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. november 2010 af Duffy

#1: Lad mig prøve:

Firmaets direktør blev dræbt af tyven = El director de la empresa fue muerto por el ladrón.


Skriv et svar til: Passivsætninger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.