Bioteknologi

Mængdeberegning

23. maj 2018 af RoseTranebær - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har fået en rimelig svær opgave fra min lærer men jeg kan bare ikke gennemskue den her. Håber I kan hjælpe. Opgaven er vedhæftet som billede. 

Vedhæftet fil: mængdeberegning.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2018 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. maj 2018 af mathon

              \small H_3Cit\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 3\, NaHCO_3\; \, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow Na_3Cit \, _{\textit{(aq)}}\; +\;3\, CO_2\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 3\, H_2O\, _{\textit{(l)}}


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. maj 2018 af Sveppalyf (Slettet)

3 NaHCO3 + C6H8O7 → Na3C6H5O7 + 3 CO2 + 3 H2O

De 1,91L CO2 svarer til en stofmængde:

pV = nRT  <=> n = pV/(RT)

n(CO2) = 1 atm * 1,91 L / (0,0820574587 L*atm/(K*mol) * 293K) = 0,079442 mol

Vi kan i reaktionsligningen se at CO2 bliver dannet i en ækvivalent mængde i forhold til natron, så vi har

n(natron) = n(CO2) = 0,079442 mol

Dette svarer til en masse af natron på

m = n*M

m(forbrugt natron) = 0,079442 mol * 84,007 g/mol = 6,67 g

Dette svarer i % af den tilsatte mængde til

6,67g / 7,57g * 100% = 88,2%


Svar #4
23. maj 2018 af RoseTranebær

Mange tak for svar til jer begge to :)

#3 

Jeg forstår ikke den beregning du laver med n(CO2) - kunne du forklare hvad det er du laver ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. maj 2018 af mathon

\small \textup{Kuldioxidens densitet:}

               \small \varrho_{CO_2} =\frac{p\cdot M}{R\cdot T}=\frac{(101325\; Pa)\cdot \left ( 0.04401\; kg\cdot mol^{-1} \right )}{\left ( 8.31447\; Pa\cdot m^3\cdot mol^{-1}\cdot K^{-1})\cdot \left ( 293.15\; K \right )\right )}=1.82955\; \tfrac{kg}{m^3}

               \small m_{CO_2}=\left (1.82955\; kg\cdot m^{-3} \right )\cdot \left (0.00191\; m^3 \right )=0.003494\; kg=3.494\; g

\small \%\textup{-del af natron frigivet som }CO_2:
                                                         \small p_{CO_2}=\frac{3.49\; g}{7.57\; g}\cdot 100\%=46.1\%


Svar #6
23. maj 2018 af RoseTranebær

Tak mathon! Jeg forstår dog ikke helt hvad du har gjort, altså er hvad er blevet ganget med hvad?


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.