Ansøgning til fritidsjob

Står du og skal skrive en ansøgning til et fritidsjob eller studiejob? Vi giver dig her en række overordnede råd til, hvordan du kan skrive den bedste ansøgning til fritidsjobbet, så du forhåbentlig kan få tjent nogle penge ved siden af skolen og samtidig også få lidt erhvervserfaring.

Foto: Clickandphoto, Dreamstime

Målret din ansøgning til fritidsjobbet

Uanset om du vil søge et almindeligt fritidsjob eller et mere studierelevant job, er det vigtigste, at du målretter din ansøgning til den virksomhed, du gerne vil ansættes hos. Mange begår den fejl, at de sender den samme ansøgning til flere virksomheder. Lad være med det! Send hellere fem motiverede og målrettede ansøgninger end 30 identiske og kedelige.

Hvis arbejdsgiveren kan se på din ansøgning, at du har brugt tid og kræfter på at sætte dig ind i virksomheden, så vil de få et indtryk af dig som flittig, velforberedt og selvstændig. Hvis arbejdsgiveren til gengæld kan se, at ansøgningen lige så godt kunne være sendt til en frisørsalon eller en børnehave, så vil du fremstå sløset og ugidelig. Og det får man ikke noget job af at være.

Se på jobopslaget og research på virksomheden

Læs jobbeskrivelsen og jobopslaget godt igennem, og skriv din ansøgning til fritidsjobbet derudfra. I alle jobopslag er der nogle punkter, hvor de formulerer, hvad der forventes af en kommende medarbejder – både personligt og arbejdsmæssigt. Her er et eksempel fra et jobopslag fundet på nettet:

  • Du er min. 18 år
  • Du er effektiv, seriøs og stabil i dit arbejde
  • Du arbejder selvstændigt
  • Du er vild med at hjælpe andre

I stedet for at remse op hvor effektiv, seriøs og stabil du er, så skriv en fantastisk og velformuleret ansøgning, der er skåret ind til benet, så de på den måde kan se, at du er de ting.

Hvis du laver lidt research på virksomheden og kan komme frem til noget, som du mener, du kan hjælpe med at forbedre, så kan du virkelig vise virksomheden hvor god, du er. Hvis du eksempelvis søger et job som kasseassistent i et supermarked, kunne du skrive:

Jeg kommer nogle gange i jeres butik, men jeg har lagt mærke til, at jeres kassemedarbejdere sjældent hilser på mig, når jeg skal betale. Det, synes jeg, er ærgerligt, for det betyder rigtigt meget, at der er en god relation til kunderne. En fast kunde smider jo mange tusinde kroner i butikken i løbet af et år, og derfor går jeg meget op i at smile og sørge for, at kunderne føler sig velkomne, så de kommer igen næste gang de skal handle”.

I en formulering som denne viser du på meget få linjer, at du nærmest kan alt det, der står i punkterne ovenfor. Og det er endda uden at nævne punkterne direkte. Du viser, at du kan skabe værdi for virksomheden, og det er jo det, de søger! Det fungerer meget bedre end at lave en opremsning af alt det, du er god til. Med andre ord: Don’t tell it, show it!

Hvis du viser dem, at du er god, så virker det ti gange mere troværdigt, end hvis du ’bare’ fortæller dem det. Du skal skille dig ud fra mængden og være original - det gør du ikke ved at skrive alt det, som alle andre også skriver.

Du må selvfølgelig gerne bruge ordene fra jobopslaget, men lad være med at misbruge dem til opremsning.

Søg uopfordret

Du må meget gerne sende en uopfordret ansøgning til et fritidsjob. Det viser i sig selv, at du tør tage initiativ, hvilket alle virksomheder gerne vil have, at deres ansatte gør. I en uopfordret ansøgning til etf ritidsjob er det endnu vigtigere, at du gør opmærksom på, hvordan du kan skabe værdi. Virksomheden ved nemlig ikke, hvad de søger, siden de ikke har slået noget op. Derfor skal du vise dem, at de selvfølgelig søger dig.

Opbygning af ansøgning

Der findes ingen standardskabelon for en god jobansøgning til fritidsjob eller andre jobs. Det hele afhænger af, hvem du søger hos, og derfor kan vi ikke give dig en skabelon til, hvordan du skal gøre. Det ville fjerne det personlige præg i din ansøgning. Mange virksomheder ansætter i lige så høj grad personer ud fra deres personlighed som deres kvalifikationer. Derfor er det vigtigt, at din ansøgning bliver personlig! Vi kan dog give nogle få gode råd til sidst:

  • Gør ansøgningen kort – skær ind til benet! Din ansøgning må max, max, max være én side (En kort og præcis ansøgning viser, at du er effektiv og målrettet).
  • Husk en kort beskrivelse af dig selv på et par linjer (navn, alder, studie, anden beskæftigelse).
  • Husk dato og kontaktoplysninger i øverste hjørne.
  • Husk også et godt og vellignende billede.
  • Husk CV (få gerne en udtalelse med, hvis du kan).
  • Husk at forklare hvorfor du gerne vil have jobbet .(skriv ikke, at du mangler penge – find en god grund).
  • Forklar hvorfor de skal vælge dig (vis dem hvordan du kan skabe værdi ud fra det, der står i jobopslaget – eller måske på en helt anden måde).

At skrive en god ansøgning tager lang tid. Fra du læser jobopslaget og laver research på virksomheden, til du har skrevet ansøgningen og derefter skærer ind til benet, kan være en længere proces, der strækker sig over flere dage. Hvis du gør disse ting, så er dine chancer også langt større for at få jobbet. I øvrigt så er det helt almindelige mennesker, der sidder i virksomheden og læser din ansøgning. Så vær ikke bange! Få din personlighed til at skinne igennem uden at være for kæphøj og placér dig selv øverst i bunken ved at signalere ”her kommer jeg!”.

Og til sidst, så husk: Don’t tell it, show it!