Lær at sige nej til alkohol

Har du stået i en situation, hvor dine venner eller veninder har været ellevilde efter at skulle drikke sig fulde, og hvor du har været mere til bare at være ædru? Og hvor du i situationen måske alligevel valgte at drikke øl i stedet for danskvand? Hvis du har, så er du langt fra den eneste.

Foto: Samotrebizan, Dreamstime.com.

Ifølge Sundhedsstyrelsens undersøgelse ”Den Nationale Sundhedsprofil 2013”, vil kun 17,5 % af de danske mænd og 17,0 % af de danske kvinder i alderen 16-24 på en gennemsnitlig uge slet ikke have indtaget alkohol. Det vil sige, at omkring 83 % af unge i aldersgruppen 16-24 år i et eller andet omfang indtager alkohol på ugentlig basis. Så hvis man er blandt dem, der ikke ønsker at drikke, så er man i ret stort mindretal. Tendensen i undersøgelsen viser dog, at der er en smule færre, der drikker, end året forinden.

Ølbillet

At drikke alkohol kan i nogle sammenhænge føles som en adgangsgivende billet til sociale arrangementer og fællesskaber. Derfor kan det være svært at sige fra, hvis man gerne vil være med. Forhåbentlig kan denne artikel hjælpe dig med at sige nej, uden at du skal føle dig hverken kedelig eller udenfor.

Nogen steder vil du blive rådet til at finde på undskyldninger for ikke at drikke så som: ”Jeg er allergisk over for alkohol” eller ”jeg skal køre bil i morgen”. Den slags kan sådan set godt være rigtigt, men det lyder mere som en dårlig undskyldning, der dækker over den virkelige årsag: Nemlig at du simpelthen ikke har lyst til at drikke. Hvis dette er tilfældet, så er det dét, du skal sige og ikke alt muligt andet. Giv en forklaring i stedet for en undskyldning. Du har jo ikke lyst, så hvorfor lyve? Alle mennesker med bare lidt fornuft vil kunne respektere og forstå sådan en beslutning. Hvis ikke med det samme så efter et par gange hvor du har sagt fra.


Hvis du helst ikke vil være fuld, men bare gerne vil drikke en enkelt genstand eller to, så kan du sagtens gøre det, men lad være med at gå på kompromis med dig selv. Tag dig eventuelt lidt længere tid til at drikke genstanden, hvis du har det på den måde. Hvis I er i byen, så køb en cola i stedet for vand eller ingenting – så slipper du for, at folk hele tiden spørger dig, hvorfor du ikke drikker. Hvis I er flere, der ikke ønsker at drikke, så kan det gøre det hele meget lettere. Så kan I holde lidt sammen, hvis det stikker helt af for de andre.

Læs også vores artikel om alkohol og fællesskab

Vær ærlig, stå fast og vær med!

Det allerbedste råd, vi kan give, er simpelthen bare at sige nej. Gør det eventuelt med et smil på læben, så du viser dem, der presser dig, at du synes, det er latterligt, og at de ikke kommer nogen vegne med det. Hvis de bliver ved, så bliv lidt hårdere i tonen (uden at blive sur), så de forstår, at du virkelig mener det.

Herefter kommer så den del, som godt kan være svær – nemlig at stå ved sin beslutning. Især hvis dine venner bliver ved med at presse på. Men lige så meget som de presser på, lige så meget skal du stå imod. Pas på med at blive fornærmet, hvis det er nogle venner, du rent faktisk godt kan lide. Det er super uretfærdigt, at de presser dig, men prøv at vende det til noget positivt: Nemlig at de gerne vil have, at du skal være med.

Her er det så dit ansvar at sørge for at være med og deltage på lige fod med de andre. Hvis I er til fest, så gå med ud på dansegulvet, selv om din promille er 0, og de andres er over det tilladte. Hvis I er til forfest, og der skal spilles drukspil med alkoholstraf så foreslå, at du kan få en anden straf. Gør det inden spillet, og lad de andre være med til at bestemme, hvad din straf skal være. I kan sikkert finde på noget sjovt. Alle de steder hvor alkohol er ”påkrævet”, der skal du finde på et sjovere alternativ.

Vis med andre ord, at du gerne vil være en del af fællesskabet, selv om du ikke drikker. Vis med dit humør, engagement og tilstedeværelse, at du sagtens kan skabe og være med til en fest uden af være fuld. Med tiden vil de andre med garanti også synes, at det er fedt og respektere, at du tør stå fast. Måske vil de endda blive lidt misundelige over, hvor sjovt du kan have det uden at drikke.