Ung iværksætter: kombinér skolegang og egen virksomhed!

Har du en lille iværksætter i maven, eller kunne du bare godt tænke dig at høre, hvordan det er at være ung og selvstændig? Studieportalen.dk har snakket med den unge iværksætter Casper Blom, der giver sine bedste råd til, hvordan man kan komme i gang som selvstændig ved siden af skolen.

Foto: Casperblom.dk

Casper Blom er 22 år og modtog i 2012 prisen som årets unge iværksætter. Han er primært kendt for at have startet webshoppen billigegolfbolde.dk, som han netop har solgt for et fortroligt beløb på den anden side af én million kroner.

Eventyret som ung iværksætter

Casper Bloms eventyr startede, da han som 12-årig fik ideen til at sælge brugte golfbolde på opfordring af sin farfar. Farfaren var træt af at skulle betale op mod 35 kr. for en ny golfbold, hver gang han skød sine egne væk. Casper Blom kom frem til, at de vildfarne golfbolde måtte ligge i buske, skove og søer og vente på at nogen samlede dem op. Så det besluttede han sig for at gøre med det formål at skrubbe snavset af dem og sælge dem videre.

Med kun 300 kr. på lommen fik han fat i en pose brugte golfbolde, som han solgte til sin farfar med en profit på én krone pr. bold. Senere tog han kontakt til golfklubber og fik stablet nogle aftaler på plads med dem. På den måde udvidede han i forsigtigt tempo forretningen, og indsamlingen af golfbolde blev mere systematiseret. Som 15-årig købte han domænet billigegolfbolde.dk, som han senere lavede en professionel webshop ud af. En webshop som han nu har solgt for at kunne gå videre med andre projekter. Han fortæller om livet som iværksætter:

- Det fedeste ved at være selvstændig er friheden. Jeg bestemmer selv hvor og hvornår, jeg vil arbejde, og jeg ved aldrig, hvad der sker i morgen, hvem der ringer til mig eller hvilke muligheder, der opstår. Alt kan ske, og dét synes jeg er fedt, fortæller Casper Blom.

Virksomhed og skolegang

Da Casper Blom gik på handelsskolen, drev han billigegolfbolde.dk ved siden af, og selv om hverdagen var travl, så kunne han godt få det til at hænge sammen. På en almindelig dag stod han op kl. 7, tog i skole fra 8-14 og arbejdede så, når han kom hjem igen.

Casper Blom oplever, at mange tror, at iværksætteri betyder, at man skal opfinde den dybe tallerken og være i gang fra morgen til aften, men sådan er det ikke nødvendigvis:

- Man kan sagtens drive en virksomhed ved siden af skolen, og man behøver ikke at opfinde noget helt nyt. Jeg så jo eksempelvis et nichemarked for at sælge brugte golfbolde, og det er jo gået meget godt.

I forhold til at få det til at passe med skolen fortæller han:

- I stedet for at tjekke Facebook i frikvarterene, så tjekkede jeg mails og holdt øje med forretningen. Min egentlige arbejdsdag startede først kl. 15, og hvor andre havde et fritidsjob, så havde jeg mit eget, fortæller den unge iværksætter og fortsætter:

- Der skal selvfølgelig investeres en del tid i det. Og det blev godt nok ikke til helt så mange byture som nogle af mine kammerater, men jeg var nærmest i byen hver weekend alligevel, så fritid, skole og arbejde kan sagtens hænge sammen, hvis man brænder nok for det.

Man behøver ikke at vente

Casper Blom startede før, han overhovedet var blevet teenager, og inden han vidste af det, var han lige pludselig en meget ung iværksætter. Og han har levet iværksætterlivet både før, under og efter handelsskolen:

- Der er ingen grund til at vente med at begynde til efter uddannelsen. Al den teori, man lærer i gymnasiet og på handelsskolen, kan man lige så godt bruge i praksis med det samme, så det giver endnu mere mening, forklarer han.

Meget af den teori han har lært på handelsskolen, bruger han rent faktisk også i karrieren som ung iværksætter – bare på en lidt anden måde:

- Jeg sætter mig ikke ned og laver en SWOT-Analyse, som jeg gjorde på handelsskolen, men nogle gange tager jeg mig selv i at tænke ”Det, jeg laver nu, var da det, der stod i skolebøgerne”. I bøgerne blev det bare kaldt noget andet, så den viden, jeg har derfra, bruger jeg helt klart – nok bare lidt mere indirekte.

Hvis man synes, at der mangler noget i hverdagen – som for eksempel et sted, hvor man kan købe billige golfbolde – eller hvis man sidder med en god idé og overvejer, om man skal gå i gang, så er Casper Blom ret klar i spyttet:

- Lad være med bare at snakke om det. Gør det! Hvis man tror på, at det kan lade sig gøre, så kan det også. Det handler om at komme ud over stepperne.

Casper Blom er selv kommet et godt stykke ud over stepperne og er i dag involveret i og indehaver af flere forskellige webshops, som han håber på at kunne få mindst lige så meget succes med som billigegolfbolde.dk