Matematik

matematik rapport

01. maj 2011 af røvballe (Slettet) - Niveau: C-niveau

HJÆLP! 

Fra 1994 til 2000 var en epidemi skyld i, at antallet af heste i Jylland faldt voldsomt. Nogle forskere målte for hvert år antallet af heste og lavede, på baggrund af disse data, en tabel. Punkterne fra tabellen plottede forskerne ind i et computerprogram, og ved hjælp af eksponentiel regression fandt de frem til den bedste eksponentielle forskrift for denne udvikling.
Forskriften lyder:

Hvor y er antallet af heste og x er antal år efter 1994.
a) Hvad er det procentvise fald i y, når vi har en x-tilvækst på 1? Dvs. hvor mange procent faldt antallet af heste med pr. år?


b)Med hvor mange procent er antallet af heste faldet, i en 3-årsperiode ifølge modellen? c) Hvor mange procent faldt antallet af heste med fra 1996 til 2000?

d)Over en årrække (periode) faldt antallet af heste i Jylland med 20 %. Beregn nu tidsperioden.


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. maj 2011 af Soisea (Slettet)

Jeg vil tro du skal:

A)Dette skulle kunne ses ved at kigge på funktionen, da en eksponentiel forskrift med rente hedder:

y = b * a ^ x

a er altid fald eller stigning, da man i renteregning erstattet det med: (1 + r). Dvs. at hvis a er mindre end 1 så falder antallet af heste med 1 - a og den stiger med 1 + a. 

Da du ikke har lagt forskriften ud, er det lidt svært at forklare nærmere.

b) Du indsætter 3 på x's plads. Du dividere dermed antal heste når x = 3 med antal heste når x = 0 og ganger med 100 for at finde det procentvise fald.

c) der skal du have gang i x = 2 og x = 6. Dermed burde du kunne gøre som ovenfor for at finde hvor mange procent antallet af heste faldt med.

d) Først finder du ud af hvor mange heste et  20 % fald svare til, ved at dividere antal heste for x=0 med 100 og gange med 20. Dermed har du kun x som en ukendt og bruger solve-funktionen i dit program.


Skriv et svar til: matematik rapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.