Matematik

Matematik B niveau

03. marts 2012 af mehtapcik (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har et spørgsmål til følgende opgave:

 

I en model betegner O x (målt i kr.) en virksomheds samlede omkostninger ved en
produktion på x enheder af et bestemt produkt. Den pris pr. enhed, som virksomheden kan
sælge samtlige x enheder for, betegnes a(x) (målt i kr.). I modellen antages det, at


O (x)  0,0024 x^2  + 10^6         og          a(x) - 0,008x + 1300
 


I modellen kan virksomhedens fortjeneste ved salg af samtlige x enheder bestemmes ved
 

F(x) x * a (x)  - O(x) .
 

a) Bestem en forskrift for F(x), og benyt forskriften til at bestemme det antal enheder,
som virksomheden skal fremstille for at gøre fortjenesten størst mulig ?

Mit facit ( af min lærer ) siger at resultatet er følgende:

F(x) = x * ( -0,008x + 1300 ) - ( 0,0024 x^2  +  10 ^6) og det giver på lommeregneren =  - 0,0104 X^2 + 1300 x - 10^6

F ' ( x) = 0    <-->    x = 62500

 

Jeg har forstået hvordan min lærer har fået det første del af opgaven, men mit spørgsmål er nu, hvordan har man fået resultatet      F ' ( x) = 0   <-->     x= 62500 ?

Jeg vil gerne have en detaljeret forklaring :)

mvh mehtap


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2012 af klimasven (Slettet)

Du skal diffeentiere F(x) og derefter sætte F(x)=0.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du har udeladt lighedstegnene = de fleste steder. Måske mener du

O(x) = 0,0024·x2 + 106 og a(x) = - 0,008x + 1300   , og

F(x) = x · a(x) - O(x)

Bestem så forskriften for F(x) ved at indsætte forskrifterne for O(x) og a(x), og find så maksimum for F(x) ved at løse ligningen

F'(x) = 0

Man differentierer funktionen F(x) og løser så ligningen F'(x) = 0. Eller man kan bemærke, at grafen for funktionen F(x) er en parabel, der vender grenene nedad, hvor man finder maksimum for F(x) ved at beregne parabelens toppunkt.


Svar #3
03. marts 2012 af mehtapcik (Slettet)

der står at jeg gerne må differentere det på cas lommeregner,   hvordan man differentere den på lommeregner? er det ikk deSolve?


Svar #4
03. marts 2012 af mehtapcik (Slettet)

F '(x) = -0,0104*2 x^2-1   + 1300  - 10^6

her skriver vi det pænere

F ' (x) = -0,0208 x  + 1300  - 10^6

og det giver

=  -0,0208 x – 998700

så isolere vi x

x= -0,0208 /  998700

 

Jeg er ikke sikker, men er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2012 af PeterValberg

#3 Det afhænger lidt af, hvilken lommeregner, du har...

men desolve er den kommando, du skal bruge, når du skal
løse differentialligninger, - hvilket ikke er det, du skal i dette tilfælde.

Det tyder på, at du bruger TI-89 eller TI-nspire, hvor kommadoen til
at bestemme den afledede hedder:

derivative(udtryk, variable)

du kan skrive kommandoen direkte, eller finde den i menuen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
03. marts 2012 af mehtapcik (Slettet)

jeg kunne desværre ikke helt finde ud af det med lommeregner, men jeg har selv prøvet at regne det ud

:F '(x) = -0,0104*2 x^2-1   + 1300  - 10^6

her skriver vi det pænere

F ' (x) = -0,0208 x  + 1300  - 10^6

og det giver

=  -0,0208 x – 998700

så isolere vi x

x= -0,0208 /  998700



Jeg er ikke sikker, men er det rigtigt?
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. marts 2012 af RoberDølhus (Slettet)

Du ved jo hvad X skal være så kan du jo selv finde ud af om det er rigtigt?

Men det korte svar er at det ikke er rigtigt.

 


Svar #8
03. marts 2012 af mehtapcik (Slettet)

hvad har jeg lavet forkert? :(


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. marts 2012 af RoberDølhus (Slettet)

Altså det er ret åbenlyst dit resultat er forkert når du ved x = 62500 og du får et udtryk for x, som er en negativ brøk.


Svar #10
03. marts 2012 af mehtapcik (Slettet)

Okay men hvad er så metoden for at jeg kan finde  x = 62500  ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. marts 2012 af RoberDølhus (Slettet)

Start med at differentiere funktionen:

F(x) = x(-0.008x+1300)-(0.0024x2+106)

Sæt så den afledede lig 0, og løs for x.

Hvis du differentiere rigtigt giver det også 62500.

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Funktionen er

F(x) = -0,0104·x2 + 1300·x -106 ,

der differentieres til

F'(x) = -0,0208·x + 1300 .

Løs nu ligningen F'(x) = 0 , dvs

-0,0208·x + 1300 = 0


Svar #13
03. marts 2012 af mehtapcik (Slettet)

okay så det vil sige at man skal isolere x i ligningen -0,0208·x + 1300 = 0

dvs. x= 1300/ -0,0208 = 62500


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. marts 2012 af RoberDølhus (Slettet)

#13.

Det giver -62500 som du har skrevet det op. Huske dine regneregler for at flytte over på modsatte side..

-0.0208x+1300=0

1300=0.0208x

1300/0.0208 = x


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. april 2012 af Gonyali (Slettet)

hej jeg sidder med den samme opgave, havde lige et spørgsmål..

 

skal man tegne en monotonilinje til denne opgave?? eller er det bare med at finde x??


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man skal lave en fortegnsundersøgelse for F'(x) (og dermed en monotoniundersøgelse for F(x)), så man sikrer sig, at der er tale om et maksimum for F(x) .


Skriv et svar til: Matematik B niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.