Kemi

sidste

04. maj 2012 af tony tango (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har lavet de 3 første underspørgsmål men jeg har svært ved at regne de 2 sidste som er: 

"oxalsyre kan fjernes fra rababarsaften ved at tilsætte calciumchlorid, idet calciumioner sammen med oxalat danner det tungtopløselige salt calciumoxalat monohydrat.

følgende ligevægt indstiller sig i rabarsaften:

CaC2O4•H2O(s) ⇔ Ca2+(aq) + C2O42-(aq)

I husholdningen kan Nonoxal anvendes til at fjerne oxalsyre fra rababarsaften. Nonoxal er en vandig opløsning af calciumchlorid, som indeholder 35 g calciumchlorid pr. 100 mL. 

Rababersaften med volumenet 2,0 L tilsættes 5,0 mL Nonoxal. Antag, at calciumionerne ikke reagerer med andet end oxalat i rababersaften, og at pH i rababersaften ikke ændres ved tilsætning af Nonoxal. 

opgave: gør rede for, at der udfældes calciumoxolat monohydrat i rababersaften efter tilsætning af den angivne mængde Nonoxal ved 25º C.

Med henblik på en forbrugervejledning ønskes en vurdering af, om den tilsatte mængde Nonoxal fjerner oxalsyren i rababersaften effektivt. 

opgave: Beregn den aktuelle koncentration af oxalat i rababersaften, når ligevægten har indstillet sig ved 25º C, og vurder doseringen af Nonoxal. 

Det ville være en stor hjælp, hvis I kunne hjælpe mig igennem disse 2 opgaver..

tak på forhånd  

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2012 af mathon

Nonoxal
                     350 g calciumchlorid pr. L
dvs
           den formelle koncentration

                     c = (m/M) / V = ((350 g) / (110,984 g/mol)) / (1 L) = 3,15361 M

                     5,0 mL Nonoxal indeholder
                                                                          n = V
·c = (0,005 L) · (3,15361 mol/L) = 0,015768 mol CaCl2

hvis
opløselighedsproduktet

                   Kop = [Ca2+ (aq)] · [C2O42- (aq)] = 2,6·10-9 M2 er overskredet, udfældes der CaC2O4•H2O (s)


Svar #2
04. maj 2012 af tony tango (Slettet)

jeg er ikke helt med, kan du uddybe dine svar bare en lille smule? 


Skriv et svar til: sidste

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.