Matematik

Hjælp!

11. september 2012 af Biokemi1 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle sammen! :) Jeg har brug for lidt hjælp! Hvordan griber jeg denne opgave an?

Vi ser på et stof, der fordeler sig mellem to ikke blandbare væsker
som f.eks. vand og benzen, når stoff et er opløseligt i begge væsker. Man har fundet eksperimentelt, at forholdet mellem koncentrationerne i de to væsker (faser) er konstant


cb/cv=1

Vi vil se på en situation, hvor vi har en opløsning af stoff et i vand og vil
prøve at ekstrahere så meget som muligt med benzen i det simple tilfælde,
hvor konstanten K er 1. Vi har en liter vandig opløsning med koncentrationen
c og en liter benzen at ekstrahere med.
2
Hvis vi benytter al benzenen på en gang, vil restkoncentrationen i vandet
være c/2. Hvis vi deler benzenen op i to lige store portioner og udfører to
ekstraktioner efter hinanden, vil der efter første ekstraktion være koncentrationen (2/3)c i vandet. Efter anden ekstraktion vil der så være koncentrationen (2/3)^2c. Det vil sige, at vi på denne måde har opnået at trække mere af
sto ffet ud af vandfasen

a) Beregn på tilsvarende måde, hvor stor restkoncentrationen i vandet er,
hvis man deler benzenen op i tre lige store rumfang og ekstraherer tre
gange efter hinanden

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2012 af peter lind

Du skal regne med at efter n ekstrktioner vil du få n/(n+1)*c


Svar #2
11. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Dvs. når jeg skal beregne  hvor stor restkoncentrationen er hvis man deler benzenen op i tre lige store rumfang og ekstraherer :
3/(3+1)*c?
og tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2012 af peter lind

ja


Svar #4
11. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Udfør samme beregning med fire lige store portioner og generaliser
derefter resultatet til at glde for n pa hinanden flgende ekstraktioner,
hver med 1/n af rumfanget af benzen.

dvs: 4/(4+1)c

Det oplyses, at restkoncentrationen vil aftage jo større n bliver. Illustrer dette ved, ved at plotte restkoncentrationen som
funktion af n.

Det betyder vel at jeg skal plotte f(n)=1/n/((1/n)+1)) ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2012 af peter lind

Det er restkoncentrationen du skal plotte så det er 1 -n/(n+1)


Svar #6
11. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Når jeg deler den op i fire lige store portioner:
4/(4+1)c
Når man så skal generalisere det, i forhold til 1/n af rumfanget af benzen, vil det så ikke være mit bud:
altså 1/n/((1/n)+1))

restkocentrationen du plotter..

Kommer det fra at du ved at cb/cv=1
hvorefter at du så flytter det over på den anden side af lighedstegnet:

n/(n+1)c=1
n-1/(n+1)c?
Beklager hvis det er et forkert bud, prøver bare at forstå hvorfor du plotter som du gør :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2012 af peter lind

Efter n udtræk har du udtrukket c*n/(n+1) stof Der er så tibage c -c*n/(n+1)


Svar #8
11. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Hmm, det forstår jeg ikke helt? 
Altså skal det forstås som at 1 er start konc?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2012 af peter lind

ja. Du starter med koncentrationen c efter n udtræk har du udtrukket c*n/(n+1) tilbage er så c-c*n/(n+1)


Svar #10
11. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Okay mange tak skal du ha'!
Når man skal generalisere det i forhold til 1/n benzen
bliver det så ikke (1+(1/n))/(n+1)?
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2012 af peter lind

Hvad mener du med "generalisere det i forhold 1/n benzen" ?


Svar #12
11. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Udfør samme beregning med fire lige store portioner og generaliser
derefter resultatet til at gælde for n på hinanden følgende ekstraktioner,
hver med 1/n af rumfanget af benzen.

Det er den del jeg mener .. 
Første del af den opgave er vel
4/(4+1)c

Sidste del, kan jeg ikke helt finde ud af :s


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. september 2012 af peter lind

Jeg tror jeg har misforstået opgaven. Jeg gætter på at det drejer sig om at det opløste stof fordeler sig ligeligt i vand og benzen. I så fald:

Hvis du tilføjer 1/n liter benzin vil rumfanget blive 1+ 1/n = (1+n)/n. Hvis der er c gram af det opløste stof i vandet, vil det være opløst i (1+n)/n l og koncentrationen er så c /(  (1+n)/n ) g/liter = c*n/(1+n) Koncentrationen er altså ganget med faktoren k = n/(1+n) og den nye koncentration er så c*k. Tilføjer du nu 1/n liter benzen vil den nye koncentration så igen skulle ganges med k så du får koncentrationen (c*k)*k = c*k2. Hver udtræk vil betyde at du skal gange med faktoren k, så når du har foretaget n udtræk er koncentrationen c*kn


Svar #14
12. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Uha, nu skal jeg se om jeg forstår det.

Jeg tager lige fra starten igen:


a) Beregn på tilsvarende måde, hvor stor restkoncentrationen i vandet er,
hvis man deler benzenen op i tre lige store rumfang og ekstraherer tre
gange efter hinanden

n/(n+1)*c = 3/(3+1)*c


b) Udfør samme beregning med fire lige store portioner og generaliser
derefter resultatet til at gælde for n på hinanden følgende ekstraktioner,
hver med 1/n af rumfanget af benzen.

4/(4+1)c                        : Det må vel gælde for fire lige store portioner.

Når vi nu skal generalisere:
Du siger at  når vi tilføjer 1/n benzen, så vil rumfanget blive 1+1/n som omskrives til (1+n)/n
Derudover siger du, at hvis man antager at man har c gram af  det opløste stof, så vil  (1+n)/n L.
så vil koncentrationen være c/(1+n)/n da man derved får enheden g/L    igen omskrivesder til c*n/(1+n)
koncentrationen er ganget med faktoren k, som vi har i starten af opgaven. dvs.  k=n/(1+n)
Hertil er jeg stadig med :)
Når vi så skal tilføje 1/n L benzen  så siger du at vi skal gange med k igen dvs (c*k)k= c*k^2  
Vil det du siger svare til: c*n/(1+n)*n/(1+n) =c*(n/(1+n))^2      hvis det jeg skriver på denne linje passer.. 
Forstår bare ikke helt .. i mit hoved burde det være   c*k*(1/n)/(1+(1/n))? :)


Mange tak for at du bruger tid på at besvare mine mange spørgsmål!

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. september 2012 af peter lind

Jeg er ikke rigtig med på hvordan du får det sidste. Du siger at du er med på at hvis du tilføjer 1/n liter benzen så er koncentrationen c*k. Nu fjerner du benzen og med den det opløste stof i benzenen. Du har altså nu 1 l vand med c*k g af stoffet i, Du tilføjer nu igen 1/n l benzen. Det vil få stoffet til at fordele sig ligelig på vand og benzen. Vi har konstateret ovenfor at så bliver koncentrationen ganget med faktoren k. Ved andet udtræk startede vi med koncentrationen c*k så den nye koncentration er nu (c*k)*k = c*k2.  Man kan da godt køre det hele igennem med detaljer som i det første udtræk. . Det forekommer mig bare at give noget ekstra skrivearbejde.


Svar #16
12. september 2012 af Biokemi1 (Slettet)

Hmm, du må meget gerne skrive det hvis du har tid og overskud! 
Jeg har en pdf fil til det indledende i opgaven hvis det er en hjælp (vedhæftet)
 

Vedhæftet fil:UgeOpg2.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #17
28. november 2014 af Kemi1996 (Slettet)

#4

Udfør samme beregning med fire lige store portioner og generaliser
derefter resultatet til at glde for n pa hinanden flgende ekstraktioner,
hver med 1/n af rumfanget af benzen.

dvs: 4/(4+1)c

Det oplyses, at restkoncentrationen vil aftage jo større n bliver. Illustrer dette ved, ved at plotte restkoncentrationen som
funktion af n.

Det betyder vel at jeg skal plotte f(n)=1/n/((1/n)+1)) ? :)

Er der nogen der kan hjælpe med denne del af opgaven??


Brugbart svar (0)

Svar #18
28. november 2014 af Kemi1996 (Slettet)

Er der ingen der kan hjælpe ? 


Skriv et svar til: Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.