Matematik

Kæde regel for funktioner af flere variabler

24. december 2013 af promas - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis man har funktionen f(x(t),y(t)) og man skal finde d/dt af funktionen ser formlen sådan ud:

(d/dt)*f(x(t),y(t)) = fx*(dx/dt) + fy*(dy/dt)

Er der nogle der har et bevis for den? For jeg vil rigtig gerne finde ud af hvorfor den ser sådan ud.

Tak på forhånd :)


Svar #1
24. december 2013 af promas

Desuden hedder den The Multivariable Chain Rule på engelsk


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. december 2013 af peter lind

Det kræver at du kender til differentiation af flere variable. For en funktion f(x,y) af 2 variable defineres differentialet af f(x) som

f(x+hx,y+hy)-f(x,y)  = adx+b*dy + o(hx,hy)|(hx,hy) hvor o(hx,hy)  o er en nulfunktion, der går mod 0 for indmaden  gående mod 0. . Man kan så vise at a og b er de partielle afledede af f(x,y).Man skal dernæst udvide differentiation af sammensat funktioner til funktioner af flere variable.  Det kan så bruges til at bevise reglen

Det kan nemt udvides til funktioner af flere variable


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opskriv differenskvotienten for funktionen f(x(t),y(t)) som funktion af t. Man antager, at x(t) og y(t) er differentiable funktioner.

[f(x(t0+h),y(t0+h)) - f(x(t0),y(t0))] / h = [ f(x(t0+h),y(t0+h)) - f(x(t0+h),y(t0)) + f(x(t0+h),y(t0 )) - f(x(t0),y(t0)) ] / h

                                 = [ f(x(t0+h),y(t0+h)) - f(x(t0+h),y(t0)) ] / h + [ f(x(t0+h),y(t0 )) - f(x(t0),y(t0)) ] / h

                                 = [ f(x(t0+h),y(t0+h)) - f(x(t0+h),y(t0)) ] / (y(t0+h) - y(t0)) · (y(t0+h) - y(t0))/h

                                  + [ f(x(t0+h),y(t0 )) - f(x(t0),y(t0)) ] / (x(t0+h) - x(t0)) · (x(t0+h) - x(t0))/h

                               → ∂f/∂y(x(t0),y(t0)) · dy/dt(t0) + ∂f/∂x(x(t0),y(t0)) · dx/dt(t0) for h → 0 .


Svar #4
24. december 2013 af promas

Tusind tak for jeres svar!

og god jul til jer begge :)


Skriv et svar til: Kæde regel for funktioner af flere variabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.