Fysik

Sol- og måneformørkelse

01. oktober 2006 af Viggo99 (Slettet)
Hej.. skal aflevere en opgave på tirsdag og har virkelig brug for noget hjælp:

1. hvorfor der ikke er sol og måneformørkelser hver gang månen er i henholdsvis ny- og fuldmåne?

2. Hvordan tegner jeg en trekantsfigur der viser hvordan en parallakse måles?


På forhånd tak

Jens

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2006 af fixer (Slettet)

Jorden kaster to kegleformede skygger i rummet hvor den helt eller delvist blokerer for Solens lys. De to kegler ligger indeni hinanden. I den yderste blokerer Jorden kun delvist for Solens lys, og man kalder det for halvskygge (penumbra). I den inderste blokerer Jorden fuldstændigt for Solens lys, og man kalder det for skygge (umbra).

Det er kun når Månen helt eller delvist passerer gennem umbraen at vi observerer en tydelig partiel eller fuld måneformørkelse. Passage gennem penumbraen er ret svær at observere.

Årsagen til, at der ikke forekommer måneformørkelse een gang for hver gang Månen tager en tur rundt om Jorden, er, at Månens baneplan om Jorden danner en vinkel på ca. 5 grader med Jordens baneplan om Solen. Derfor tilbringer Månen det meste af tiden enter over eller under Jord-Sol baneplanet.

Måneformørkelse vil kun optræde hvis Månen befinder sig nær eet af de to punkter på sine bane om Jorden, hvor dens baneplan krydser Jord-Sol baneplanet OG den samtidigt er fuld (d.v.s. står på linien Sol-Jord-Måne).

Solformørkelse er helt analog, blot er det her Månen, der kaster sin skygge på Jorden. I langt de fleste tilfælde vil denne skygge ramme forbi Jorden, fordi Månen står over eller under Jord-Sol baneplanet.

Betingelsen for, at der kan forekomme Solformørkelse er, at Månen er ny (d.v.s. befinder sig på linie mellem Solen og Jorden) OG at den befinder sig i eet af de to punkter i sin bane, hvor dens baneplan krydser Sol-Jord baneplanet.

Mht. parallelaksen tror jeg nu nok du kan hitte ud af det ved at tænke dig om...

Svar #2
02. oktober 2006 af Viggo99 (Slettet)

tusind tak for svaret... stor hjælp:D

Jeg har dog hørt noget om at månens gang forskydes med 12% i forhold til solen. kan det måske også impliceres?

Skriv et svar til: Sol- og måneformørkelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.