Dansk

Skriftlig dansk eksamen HHX

21. maj 2008 af JayPoker (Slettet)
Skal vi lige have en lille snak om den?

Jeg valgte selv opgave 5 som var novellen "Camilla and the horse".
Jeg synes ikke rigtig jeg magtede at give mig i kast med nogen af de 4 andre opgaver fordi essays lærte jeg til terminsprøven at jeg ikke har nok på hjertet til at skrive. Gik i stå efter den 1 side var skrevet til terminsprøven, og brugte så de resterende 4½ timer på at få presset 2 sider mere ud, så essays holder jeg mig langt fra nu hehe.
De 2 andre opgaver var nyhedsartikler, og jeg har ikke haft om nyhedsartikler siden 1 år så kunne ikke overskue at skulle sidde og læse op på hvordan man analyserede sådan nogen midt under eksamen.
Den anden novelle af Dr. Hemmingway fik mine alarmklokker til at ringe, for med Hemmingway er det 100p man skal ind og bruge Freud og klokken 9.00 om morgenen er sgu for tideligt for mig til at skrive om Freuds teorier.

Men anyways så var novellen "Camilla and the horse" lige til sidebenet for har næsten lige haft om 90'ernes litteraut, minimalisme og moderne tid så jeg fik faktisk knaldet 8 sider af på 5½ timer. Og hvis der er andre som skrev om den kunne jeg godt tænke mig at hører hvad i fandt frem til, da man jo kan fortolke sådan nogle minimalistiske noveller på rigtig mange måder.
Overordnet fandt jeg frem til at ham manden har været hende Camilla utro rigtig mange gange blandt andet fordi luderen kalder ham for en Prince Charles og fordi Camilla hele tiden tror nogen prøver at score ham og hun er utryg ved at han taler med andre kvinder. Det forhold Camilla får til den rumænske luder hvor hun skal betale for at snakke med hende, og luderen forlader hende når der kommer andre kunder, det perspektiverede jeg over på det forhold Camilla har til sin mand.
Afslutningsvist kom jeg frem til at fordi luderen ikke gider blive lidt længere på stripbaren sammen med Camilla men tager hjem, så tænker hun at hun kan godt klare sig uden den luder og også uden sin mand og hun forlader ham så, og derfor er det "den sidste sommer nogensinde".
Men jeg er ikke sikker på slutningen, jeg var virkelig virkelig blank for hvordan den skulle fortolkes for den sætning er sku rent volapyk.

Talte med nogen fra min klasse om hvordan de havde fortolket den, og det var slet ikke som jeg havde, så kunne godt tænke mig at hører om andre havde lavet den og hvad de var kommet frem til :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2008 af martinp (Slettet)

Den skrev jeg også om, altså opgave 5! Fik dog kun skrevet 5 sider. Meget i forhold til de andre i min klasse, men ikke meget i forhold til dig. Og tja, min fortolkning ligger vist også ret langt fra din.

Jeg havde et problem med at finde noget konkret og generelt om Christina Hesselholdts skrivestil, men fandt dog frem til at hun beskæftiger sig med det mørke og gådefulde og ikke er bange for tabuer. Havde selvfølgelig ikke mit forfatterleksikon med.
Jeg fortolkede det således, at jeg lagde meget vægt på den gade i novellen, som de krydser. Jeg skrev, at den symboliserer den "grænse", der er mellem det pæne og det mindre pæne, altså i samfundet, men kvinden og manden opdager så, at den lidt tabubelagte seksuelle tiltrækning findes på begge sider af gaden/grænsen.
Til sidst skrev jeg, at det måske kunne være civilisationskritik fra forfatteren, at restauranten og stripbaren af samfundet bliver adskilt så tydeligt af en gade, når det i bund og grund er det samme (seksuel tiltrækning), der er under facaden.

Desuden skrev jeg også, at fortælleren ikke er pålidelig, hvilket er typisk for nyeste tids litteratur.


Måske nogle professorer/adjunkter har nogle kommentarer? :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2008 af dInGO777 (Slettet)

Valgte ligeledes opgave 5 og syntes faktisk også det gik okay.. Vi har også netop haft om matrialismen, men må sige jeg har en helt helt anden fortolkning af novellen.. Min anaylse gik utrolig meget ud på kvinden i novellen "camilla", som jeg skrev selvealiserede sig selv frem for andre.. Ligeledes en del af vores samtid.. Men jeg begrundede det med hvordan kvinden i novellen tror hun bestemmer og sin mand, stripperne osv. hun tror hun kan detiktere hvad f.eks. hende alkoholikeren skulle gøre, og senere smækker hun en lussing fordi det ikke går efter hendes hovedet. Ligeledes bruger hun løs af penge, men hendes mand må ikke.. skrev videre at hun seilvrealiserede sig selv hvilket fokuserede hende så meget, at hun istedet ødelagde alt andet onkring hende.. Derfor slutningen på novellen..

Tror det er godt jeg skrev at tema o.lign. i minimalismen kan være meget forskellige fordi kunsteren forsøger at holde føelser osv. uden for værket.. Derfor vi f.eks. har tre forholdvis forskellige fortolkninger..

Skal dog siges jeg normalt skriver til en 4-7 stykker så kan være det er nørder jeg sidder med herinde :D

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2008 af solo4 (Slettet)

Jeg skrev også om "Camilla and the Horse". Jeg lagde meget vægt på narcissime teorien i forhold til Camilla - har i ikke brugt den?

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2008 af martinp (Slettet)

#3: Nej, den brugte jeg ikke.

Jeg tror man skal huske på, at formålet med samtidens litteratur er at åbne op for forskellige fortolkninger - og det ved lærer og censor godt. Derfor er det altså ikke så afgrænset, hvad der er rigtigt og forkert.

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2008 af zaggoman (Slettet)

Er der evt nogle af jer der ligger inde med opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2010 af nisec (Slettet)

Jeg har et problem med at finde temaet i Camilla and the horse? Kunne nogen af jer komme med en ide?


Skriv et svar til: Skriftlig dansk eksamen HHX

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.