Fysik

Big bang

04. juni 2008 af Helena7 (Slettet)
Jeg er i gang med at læse om Big bang teorien i forbindelse med min fysik eksamen.

Hvorfor indfanger atomer elektroner, når temperaturen falder? Eller hvordan kan de det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2008 af Esbenps

Du tænker sikkert på rekombinations-perioden kort efter Big Bang. På det tidspunkt er der en stor grød af protoner og elektroner. Protoner er positivt ladede og elektroner er negativt ladede, så de tiltrækker hinanden. Derfor vil elektroner finde sammen med protoner.

Helt i starten af universets dannelse er universet meget lille og fotonerne har meget høj fart, og de er meget tæt pakket, da der ikke er så meget plads at fordele dem på. Fotoner vil konstant støde ind i atomerne, når protonerne og elektroner har sat sig sammen. Når et sådant sammenstød sker, så vil de blive slynget væk fra hinanden igen pga. energien fra fotonen. Derfor vil der i starten af universet aldrig blive dannet atomer, da de med det samme vil blive knust igen af fotonerne.

På et senere tidspunkt vil universet have udvidet sig så meget, at fotonerne ikke er så tæt pakket mere, og der vil derfor gå længere tid mellem sammenstødene mellem atomer og fotoner. Det vil derfor på dette tidspunkt (kaldet rekombinationstiden) være muligt for atomer at dannes, da de ikke bare bliver smadret med det samme igen.

Var dette svar nok?

Svar #2
04. juni 2008 af Helena7 (Slettet)

Ja, mange tak.

Kan du forklare mig rødforskydningen/dobblereffekten? Synes virkelig at det er svært at forstå. Meget "uhåndgribeligt"

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Kort fortalt skyldes det bevægelsen af en stjerne væk fra os, det er nok nærmere galakser man kigger på. Men den måde jeg tænker det på er, at når galaksen bevæger sig væk, bliver bølgelængden større, fordi det er som om selve bølgen bliver strukket. Det er bare en måde at tænke på. Med blåforskydning er det så det modsatte, hvor noget bevæger sig imod os, f.eks. andromeda galaksen. Her bliver bølgen presset sammen, og vi får en blåforskydning, dvs. en kortere bølgelængde og en forskydning mod det ultra violette område af lyset.

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2008 af Riemann

#2
Forklaringen på kosmologisk rødforskydning er, at universet udvider sig. Hvis universets størrelses fordobles vil bøgelængderne på alle lys-bølger også fordobles.

På denne figur http://cse.ssl.berkeley.edu/bmendez/ay10/2002/notes/pics/bt2lf1922_a.jpg illusteres, hvordan bølgelægnden forstørres, når universet udvider sig (godt nok har de tegnet en ballon i stedet for hele universet ;) )

Doppler-effekten skyldes ikke universets udviddelse, men at ting bevæger sig i rummet (se en nærmere forklaring i #3).

Skriv et svar til: Big bang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.