Matematik

Matematik

07. februar 2010 af sanoj122 (Slettet)

Hej jeg sidder med en opgave jeg overhovedet ikke forstår. Jeg har brugt en hel del metoder, men det går ikke op for mig. Jeg håber I vil hjælpe mig med opgaven for trin til trin.

Opgaven lyder:

Ifølge Statistisk Tiårsoversigt faldt antallet af husstande, der opvarmes med oliefyr, eksponentielt
i perioden 2000 til 2006. I 2000 var der 464.000 husstande, der blev opvarmet med oliefyr. Dette
tal var i 2006 faldet til 399.000.
 

Lad f (x) angive antallet af husstande, der opvarmes med oliefyr, hvor x betegner antal år efter
2000.
 

a) Bestem en forskrift for den eksponentielle funktion f.
 

I samme periode, det vil sige fra 2000 til 2006, var antallet af husstande, der opvarmes med
naturgas, eksponentielt stigende. Denne udvikling kan beskrives ved funktionen g, der har
forskriften

g(x) = 311000*1,0252x
 

Udviklingen i antallet af husstande, der opvarmes med oliefyr, og antallet af husstande, der
opvarmes med naturgas, forventes at fortsætte uændret i de kommende år.
 

b) Vis ved beregning, at antallet af husstande, der opvarmes med oliefyr, og antallet af
husstande, der opvarmes med naturgas, vil være lige store i 2008.

Håber I vil hjælpe mig med opgaven.
På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. februar 2010 af mathon

a)
            y = f(x) = b·ax

            y2/y1 = ax2-x1

            399.000/464.000 = a6-0

            (399/464) = a6

            a = (399/464)1/6 = 0,97516

            b·0,975160 = 464.000
            b = 464.000
hvoraf
            f(x) = 464.000·0,97516x
 


Svar #2
07. februar 2010 af sanoj122 (Slettet)

okay tak, men hvordan viser man en beregning i b spørgsmålet?


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.