Fysik

Fysik eksamenssæt, hjælp? Brydning!

23. marts 2010 af Natha (Slettet)

Sidder med eksamenssættet i Fysik a-niveau stx fra 9. december, 2009.

Er der nogle der ligger inde med noget godt til denne eller er der nogle der lige kan hjælpe med en opgave eller to?

De lyder:

I svømmebassinet på Ruths Hotel i Gl. Skagen er der lys indbygget i siderne.
Lyset, der kan skifte farve, sendes fra en fælles lyskilde frem til bassinet gennem
nogle lysledere.


Lyslederne består af en indre kerne med brydningsindeks 1,492, mens kappen
uden om har brydningsindeks 1,403. Lysstrålerne, som sendes gennem
lyslederne, reflekteres ved totalrefleksion i grænsefladen mellem kernen og
kappen i lyslederne.

 

- Bestem den mindste indfaldsvinkel som en lysstråle må ramme
grænsefladen med, hvis lysstrålen skal forblive i lyslederens kerne.


Fabrikanten af lyslederne oplyser, at lysets effekt falder til 57 % af den
oprindelige effekt efter passage af en 12 meter lang lysleder.


- Hvor stort er effekttabet i lyslederne målt i dB pr. meter?
 

Vedhæftet fil: 091211_STX_fys_A.ashx.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2010 af mathon

          sin(g) = nkappe/nkerne = 1,403/1,492 = 0,739276

          g = sin-1(0,739276)                              g = grænsevinklen for totalrefleksion

...............

          dB = 10·log(P/Po) = 10·log(0,57) pr. (12 m)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2010 af cool10 (Slettet)

hvad bliver svaret så??


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2010 af mathon

         effekttabet pr m er = |10·log(0,57) dB| / (12 m) = 0,20 dB/m


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2012 af Nitaja (Slettet)

Hvordan har du lavet 1 b??????


Skriv et svar til: Fysik eksamenssæt, hjælp? Brydning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.