Samfundsfag

Økonomi.

04. maj 2010 af 90m (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg sidder og kæmper med en opgave omkring økonomi. 

Hvordan kan multiplikatoren og acceleratoren forstærke en nedtur?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2010 af nstella (Slettet)

sjovt, sidder og så lige og skriver om det i min opg. lidt copy fra min opg.

af multiplikationseffekten skabe en positiv spiral når flere kommer i arbejde, hvilket fører til stigende efterspørgsel, hvilket fører til at investeringerne stiger, da virksomhederne skal møde det stigende behov, ved at producere flere varer, dette kræver efterspørgsel efter arbejdskraft. Denne nye arbejdskraft vil også efterspørge varer osv

du skal så tænke modsat! når folk ikke efterspørger kommer der ikke gang i investeringerne, virksomheder bliver nødt til at fyrre folk fordi der ikke er nogen der bruger penge, dette fører til at efterspørg. bliver endnu mere, og så videre.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2010 af Economist (Slettet)

Jeg ville gerne sætte lidt flere ord på. Hvis det går dårligt i økonomien, er den effektive efterspørgsel i samfundet lav. Virksomhederne oplever derfor faldende efterspørgsel efter deres varer, de producerer derfor for meget (udbud-efterspørgsel skal finde en ligevægt), og deres lager øges derfor. Efterhånden begynder de at fyre medarbejder, idet de ikke har råd til at betale lønninger og variable omkostninger ved at producere så mange varer, når de ikke kan få dem solgt. Men når folk fyres, falder deres disponible indkomst. Det får deres forbrug til at falde, hvilket nok engang får den effektive efterspørgsel i samfundet til at falde. Virksomhederne producerer derfor stadig for meget, lagerne bygges op, de fyrer medarbejdere, hvis disponible indkomst mindskes, så de forbruger mindre. Sådan fortsætter multiplikatoren, indtil en ligevægt imellem den effektive efterspørgsel i samfundet og det samlede udbud af varer og tjenester er i ligevægt. 

Nøgleord: Effektiv efterspørsel, lagermekanisme, ligevægt

Du kan indtegne det i det keynesianske kryds, hvis du har lyst. I virkeligheden er multiplikatorens effekt dog ikke så stor, som den er, når vi blot ser på det sådan her. Der er forskellige variable, der yder en vis crowding-out, så de dynamiske effekter ikke er så store, som man umiddelbart skulle tro. Alligevel indvirker multiplikatoreffekterne dog betydeligt på KORT SIGT.


Skriv et svar til: Økonomi.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.