Matematik

Sum af talrække

14. september 2010 af lucillepostej (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan løser jeg lettest opgaven: 1+2+3+4+5+6+.......+100 =

???? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2010 af cul8r (Slettet)

Jeg ved ikke helt hvordan du lettest gør det, andet end at regne det tal for tal på en lommeregner, men det kommer jo nok til at tage noget tid :S

Jeg har prøvet at lave den sådan, og det gav 5050 men du må hellere lige tjekke efter, om det giver det samme, for det kan godt være, jeg har trykket forkert :)
 


Svar #2
14. september 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Jeg fandt faktisk selv ud af det, lige efter jeg havde skrevet spørgsmålet. 

Min løsning er: 100 + (99+1) + (98+2) + (97+3) + ..........+ (51 +49) + 50 =

50*100 + 50 =

5050

Men tak alligevel :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2010 af cul8r (Slettet)

ok fedt :D


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Du kan også gå ind i excell eller et andet regnearksprogram og starte med at lave en kolonne med tallene 1 og 2 og derefter trække talkolonnen ned med musen indtil du når talet 100. Så trykker du blot på sumtasten.

Der findes også sumfunktioner på de fleste moderne lommeregnere som jeg ikke har så meget forstand på.

Men din egen løsning var også smart.


Svar #5
14. september 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Tak :-) 

Excell er også en god idé :-)


Brugbart svar (2)

Svar #6
14. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 -- Det er en vældig god fremgangsmåde. Lidt mere systematisk kan du se, at

1+2+3+...+98+99+100 =

(1+100) + (2+99) + (3+98) + ...+(49+52)+(50+51) =

(1+100)·100/2 = 101·50 = 5050    (der er 100/2 = 50 led hver af størrelsen 101)

Heraf ser man, at summen af de n første heltal er

S(n) = (n+1)·n/2


Svar #7
15. september 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Det er bare super, Andersen11. Det var lige dét, jeg havde brug for :-)

Tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. marts 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Hvorfor ikke skrive:

S(n) = (n^2 + n) / 2

Eksempel (summen af tallene fra 1 til 10):

1+9=10

2+8=10

3+7=10

4+6=10

5+10=15

Hermed har vi samtlige tal i den valgte talrække.

Bemærk, at summen af samtlige tal fra 1 til 10 = 10 * 4 + 10 + 5 = 55

Kalder vi det sidste tal (10) for n, kan vi omskrive regnestykket således:

n * ( n / 2 - 1 ) + n / 2 + n = ( n ^ 2 + n ) / 2

Prøve: 10 * ( 10 / 2 - 1 ) + 10 / 2 + 10 = 55


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er jo netop det, der er forklaret i #6.


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. marts 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Enig! Prøvede bare at gøre det

hele lidt mere overskueligt. ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Men det er da simplerere at overskue, når de lægges sammen således

        1 + 10 = 11
        2 + 9 = 11
        3 + 8 = 11
        4 + 7 = 11
        5 + 6 = 11

hvor alle leddene har samme størrelse, når n er lige.


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. marts 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Men denne udgave af formlen er da nemmere at huske:

S( n ) = ( n ^ 2 + n ) / 2

Frem for denne, hvor n er sat uden for parentesen:

S( n ) = ( n + 1 ) * n / 2

Det synes jeg i hvert fald!


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du er naturligvis velkommen til at synes således. Udtrykket n·(n+1)/2 er dog det udtryk, der lægger sig logisk tættest på det simpleste bevis for formlen: der er (n/2) led hver med summen (n+1). Det fremgår også umiddelbart af udtrykket n·(n+1)/2 at det faktisk er et helt tal, da et af de to tal n og (n+1) altid er et lige tal.

Hvad der er lettest at huske er sikkert individuelt og også afhængigt af, hvad man nu har at huske på.


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. marts 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Tak for det!


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. marts 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

I øvrigt er det nemt at lave en læresætning som denne:

Summen af sluttallet (n) og sluttallet i anden delt med to.

Eller: Halvdelen af summen af sluttallet og sluttallet i anden.

Endelig mener jeg at have hørt i TV, at den, der opfandt

formlen - det var vist en kvik elev af en eller anden matematiker -

startede med at lave en opstilling som den, jeg har lavet

ovenfor, hvilket ledte frem til "min" formel, der så siden

blev finpudset ved faktorisering af tælleren.


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. marts 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Der er m.a.o. tale om to (måske for nogles forståelse af

problemet) nødvendige trin i den pædagogiske fremstilling,

hvis du forstår min pointe?


Brugbart svar (1)

Svar #17
28. marts 2015 af Soeffi

Angående formlens oprindelse, prøv at søge på Triangular number.


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. marts 2015 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Fandt netop noget om triangulære numre i wikipedia.

Interessant læsning. Tak for råd.


Skriv et svar til: Sum af talrække

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.