Kemi

ester

29. oktober 2010 af tony tango (Slettet) - Niveau: A-niveau

vi har med en ester af en monohydron syre at gøre:

"der afvejes 0,492 g af esteren i en kolbe, hvortil der yderligere sættes 50,00 mL 0,100 M NaOH-opløsning. kolbens indhold koges nu under tilbagesvaling i ca. 30 min.

a) opskriv et afstemt reakionsskema for den reaktion, der forløber i kolben.

hjælp tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Prøv at se: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=569973


Svar #2
29. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

hvis du kigger i forummet i linket så har jeg nemlig et spørgsmål til c) :

jeg får forholdet mellem n(C)/n(H) = 1,167 dvs 1 men kan det passe? og hvordan vil det påvirke syrens molekylformel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Der må være en regnefejl.  I R1 og R2 tilsammen vil der gælde at n(H) = 2*n(C)+2, så forholdet skal nærmere være to.


Svar #4
30. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

til c) står der: "nu tilsættes der overskud af saltsyre til reaktionsblandingen, hvorved den organiske syre, der indgik i esteren, udfældes. denne syre frafiltreres fra, og der udføres em elementaranalyse på syren. analyseresultatet gav følgende massesammensætning: C 68,84 % og H 4,95 %

c) bestem syrens molekylformel"

C: 68,84 g og H: 4,95 g

n(C) = m(C)/M(C) = 68,84/ 12,011 = 5,73141 mol

n(H) = m(H)/ M(H) = 4,95/ 1,008 = 4,9107 mol

forhold: n(C)/ n(H) = 5,73141/49107 = 1,167 dvs 1

hvad har jeg overset her?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2010 af mathon

CnH2nO2

                                       carbon            hydrogen      oxygen

masseforhold                  68,84                   4,95             26,21

molforhold                        5,73                    4,91             1,64              divideret med 1,64 og ganget med 2

                                          7                          6                  2
 

dvs

                CnH2nO2  =  C7H6O2

                C6H5COOH = benzoesyre

....................

M(C) = 12,011 g/mol
M(H) = 1,0079 g/mol
M(O) = 15,999 g/mol


Svar #6
30. oktober 2010 af tony tango (Slettet)

jeg har den ;)

mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2014 af motherearth (Slettet)

#5 mathon

ved CnH2nO2, hvor kommer 02 fra? Hvordan ved du det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2014 af mathon

#7
            …i en carboxylsyre er der 2 O.


Skriv et svar til: ester

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.