Matematik

Mundtlig matematik

01. juni 2014 af Stines91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg skal til mundtlig matematik (yngste) i morgen og har desværre fået emnet stokastik. Er der nogle der har erfaringer med emnet til de yngste elever i folkeskolen, som har nogle tips til et matematisk bevis/argumentation? Håber meget på jeres hjælp, eventuelle gode råd i forhold til den mundtlige eksamen modtages også meget gerne!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2014 af Matematikhjælpdk (Slettet)

Definition: Stokastisk variabel beskriver et forsøg hvor udfaldet ikke er kendt og bruges ofte inden for sandsynlighedsregning og statistik. 

Eksempel 1.

Hvis man f.eks. kaster en mønt er udfaldsrummet:

U = (plat, krone)

Nogle gange kan det dog være en fordel at beskrive alle udfald vha. tal (det stokastisk variabel bruges til)

En stokastisk variabel betegnes med store bogstaver, eksemplevis X og Y

Jf. ovenstående eksempel med møntkastningen så kunne man indføre en stokastisk variabel som siger at:

X(krone) = 1, X(plat) = 0

Hvis vi skal finde sandsynligheden (P(x)) for at få en krone kan det udregnes således:

P (X=1) = 0,5 

Det er altså sandsynligheden for at den stokastiske variabel antager værdien X.
Sandsynligheden for at slå plat er ligeledes:


P(X=0) = 0,5

Eksempel 2.

Vi kaster to terninger og laver en stokastisk variabel Y som beskriver summen af øjnene ved terningerne.

Her kan forskellige udfald antage den samme værdi og hvis vi ex. slog en 2'er og en 5'er (2+5 = 7) eller en 1'er og en 6'er (1+6 = 7) vil summen være den sammme (sum = 7) så man kan derfor skrive

Y = (5,2) = (1,6) = 7


Skriv et svar til: Mundtlig matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.