Fysik

Energi og nyttevirkning

30. september 2014 af 01010111 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er lidt på bar bund mht. denne her fysik opgave.

I opgaven bruges en campingspritbrænder. Ved forsøgets start vejer en spritbeholder med sprit 164,8 g. Den indsættes i campingblusset. En gryde med 0,50 kg vand sættes på spritflammen i 5 minutter, hvorefter spritbeholderen med resterende sprit vejes til 155,4 g. Vandets begyndelestemperatur måles til 18,5 grader C og efter opvarmningen registreres temperaturen 73,4 grader C

1. Hvor meget energi har vandet fået tilført under opvarmningen?

2. Hvor meget energi har spritten leveret og hvad er spritapparatets nyttevirkning?

3. Hvilken effekt er vandet blevet opvarmet med?

Jeg ved at formlerne der skal bruges er: Eleveret = B * m

& E = m * c * (t2-t1)

& Enytte = E1 = m * c * (t2-t1) + E2 = m * c * (t2-t1)

& Enytte/E * 100 % = procent af nyttig energi
 

Men jeg er lidt forvirret over hvilke tal jeg skal sætte ind og hvor. Jeg har prøvet og det giver bare ikke mening. Jeg er sikker på at det er simpelt, så jeg skal bare vide præcis hvilke tal jeg skal bruge og hvorfor.

Jeg ville påskønne din/jeres hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2014 af kieslich (Slettet)

1.  Evand = mvand*c*(t2 - t1)

2. Esprit = B*Δm,    B spritsbrændværdi,   Δm = masse af spritbeholder før - efter

nuttevirkning = Evand /Esprit

3. P = Evand/tiden   Husk at omregne til SI enheder


Svar #2
30. september 2014 af 01010111 (Slettet)

Vil det sige at

1. Evand = 0,50 kg * 4180 J/(kg*C) * (73,4-18,5) = 11.474,1 J ?

2. Esprit = 25,3 * 106 J/kg * (0,1648 kg - 0,1554 kg) = 237.820 J?

Nyttevirkning  = 11.474,1 J/237.820 J =0,0048246994 J? (jeg synes det ikke giver helt mening?)

3. P = 11.474,1/5*(60 s) = 38,247 W


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2014 af kieslich (Slettet)

1. 114741 J

2. Nyttevirkning har ingen enhed, J går ud med J, og angives i procent, så ca. 48%


Svar #4
30. september 2014 af 01010111 (Slettet)

Hvordan kan det blive 48 procent? jeg ville få det til 0,48 % (ca). Har jeg brugt et for stort tal?

(forresten tusind tak, det betyder en hel del!)


Svar #5
30. september 2014 af 01010111 (Slettet)

Ej jeg havde læst forkert, flere gange, som du skrev var det 114741 J og ikke med komma. Nevermind! TAK!


Skriv et svar til: Energi og nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.