Fysik

Heisenbergs ubestemthedsrelation

24. oktober 2014 af JREA (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen, der kan hjælpe med denne opgave?

Vi antager nu, at elektronen har en fart værende mellem 0 og v og dermed, at ubestemtheden på elektronens hastighed er dermed delta_v = v.

Hvor stor er da ubestemtheden på elektronens position, dvs. delta_x?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt netop Heisenbergs usikkerhedsprincip, at

        Δx · Δpxh/2 = h/(4π) .


Svar #2
24. oktober 2014 af JREA (Slettet)

I min lærebog har jeg blot formlen Δx · Δv = h / m at gøre med - kan jeg finde resultatet ud fra denne formel? Jeg er i tvivl, om mit resultat skal være et konkret tal, eller om det skal være et interval ligesom Δv. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt så, at

        Δx = h / (m·Δv)

Usikkerheden er et tal, der angiver længden af et interval inden for hvilket man vil forvente at finde den pågældende størrelse, hvis den måles.


Svar #4
24. oktober 2014 af JREA (Slettet)

Jeg får så følgende ud fra mine oplysninger omkring massen i opgaven:
Δx = 6,63*10^-34 / (9,11*10^-31 * Δv) --> Δx = 6,63*10^-34 / (9,11*10^-31 * v)

Ovenstående kom jeg også selv frem til, men hvad så efterfølgende? Jeg kender jo ikke v. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Usikkerheden bliver så udtrykt ved v. Bemærk at både Plancks konstant h og elektronens masse me har enheder.


Svar #6
24. oktober 2014 af JREA (Slettet)

Så mit resultat er Δx = 6,63*10^-34 J*s / (9,11*10^-31 kg * v)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det kan jo forenkles ved udregning.


Svar #8
24. oktober 2014 af JREA (Slettet)

Ja, selvfølgelig! Tusind tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Heisenbergs ubestemthedsrelation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.