Fysik

Henfald

28. oktober 2014 af majsingym (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tak på forhånd for hjælpen.. Sidder total fast :-(

Atmosfæren indeholder 22286Rn som ved en række radioaktive henfald omdannes til 21082Pb. Kerner af nuklidet 21082Pb aflejres sammen med grus, sand og organisk materiale, der danner nye jordlag. Nuklidet 21082Pb er β- radioaktiv og kan bruges til datering af de jordlag, hvor aflejringen har fundet sted. Ved aflejringen indeholder hvert gram af det aflejrede materiale samme mængde 21082Pb. 
Lag af planterester fra en søbund, hvor T1/2(21082Pb)=22,3 år.

a) Opskriv henfaldet af 21082Pb

Der udtages to jordprøver med samme masse fra forskellige jordlag. Aktiviteten fra 21082Pb i de to jordprøver er 22,9 mBq og 2,1 mBq.
b) Beregn, hvor lang tid der er gået mellem aflejringen af de to jordlag.

Fra en ny jordprøve registreres aktiviteten af 21082Pb. Aktiviteten måles til 672 henfald i løbet af 3,0 døgn.
c) Bestem massen af 21082Pb i den nye jordprøve.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2014 af mathon

a)

β- radioaktiv
                                 _{82}^{210}\textrm{Pb}\; \; \rightarrow \; \; _{83}^{210}\textrm{Bi}\; \; +\; \; _{-1}^{0}\textrm{e}\; \; +\; \; \bar{\nu }              


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. oktober 2014 af mathon

b)
        aktiviteten
                             A(t)=A_0\cdot e^{-k\cdot t}
        hvoraf
                             t_2-t_1=\frac{\ln\left ( \frac{A_1}{A_2} \right )}{\ln(2)}\cdot T_{\frac{1}{2}}


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. oktober 2014 af mathon

c)

 .                       k=\frac{\ln{2}}{T_{\frac{1}{2}}}

                         A=k\cdot N
.
                        m=\frac{A}{k\cdot N_A}\cdot M


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. oktober 2014 af mathon

dvs
                   m=\frac{ T_{\frac{1}{2}}\cdot A\cdot M}{\ln(2)\cdot N_A}


Svar #5
28. oktober 2014 af majsingym (Slettet)

Men forstår ikke, hvad jeg skal sætte ind på de forskellige bogstavers pladser? 
T1/2 = halveringskonstanten
m = massen

Men de andre ting ved jeg ikke? Men ellers tak for hjælpen!


Svar #6
29. oktober 2014 af majsingym (Slettet)

Kan du hjælpe med det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2014 af mathon

b)
                      t_2-t_1=\frac{\ln\left ( \frac{22,9\; mBq}{2,1\; mBq} \right )}{\ln(2)}\cdot (22,3\; \aa r)=76,9\; \aa r
            


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. oktober 2014 af mathon

c)

                  A=\frac{672}{259200\; s}=0,002593 \; Bq

                   T_{\frac{1}{2}}= 22,3\; \aa r=7,03719\cdot 10^8\; s
.
                  m=\frac{ T_{\frac{1}{2}}\cdot A\cdot M}{\ln(2)\cdot N_A}=\frac{ (7,03719\; s)\cdot (0,002593\; s^{-1})\cdot \left (209,984163\; g\cdot mol^{-1} \right )}{\ln(2)\cdot \left (6,02214\cdot 10^{23}\; mol^{-1} \right )}=

                                                  9,179\cdot 10^{-24}\; g=9,179\cdot 10^{-27}\; kg
                  


Skriv et svar til: Henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.