Fysik

6.120 parallelforbindelse

29. oktober 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En resistans på 80 Ω er parallelforbundet med en ideel induktans på 60 Ω. Spændingen over denne parallelforbindelse er 120V. I serie med parallelforbindelsen er forbundet en resistans på 30 Ω.

Beregn a) spændingen over kredsen

b) kredsens effektfaktor og faseforskydningsvinkel

Hvordan gør man det?

Venlig hilsen


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Du skal regne det ud på samme måde, som hvis det var ohmske modstande. Blot skal du her regne med komplekse impedanser.

ZL = ( 0 + j60 )Ω


Svar #2
29. oktober 2014 af multo26 (Slettet)

Ok hvis jeg siger: Rp=(80-1 plus 60-1)-1 

120/Rp=I 

Rp plus 30 = Rs

Og I gange Rer det forkert når jeg leder efter spændingen, så det er nok ikke sådan man gør med ohmske modstande?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#2: Du skal regne med komplekse værdier. Så erstatningsimpedansen for parallelforbindelsen bliver:

Z = ( ( 80+j0 )-1 + ( 0+j60)-1 )-1 = ( 28,8+j38,4 )Ω = 48,0 / 53,13º Ω

Hertil kan du addere serieresistansen ( 30Ω ), hvis du vil finde impedansen af hele kredsen.

Regner du det som i #2 får du 34,29 Ω, men det er altså forkert.


Brugbart svar (2)

Svar #4
29. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#3 (fortsat):

Du skal finde spændingen over hele kredsen til:   abs( 165-j60 ) V = 175,6 V


Skriv et svar til: 6.120 parallelforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.