Matematik

RSA kryptering hjælp

18. december 2014 af zartorium (Slettet) - Niveau: B-niveau

inde i bogen viser de hvordan man dekryptere en tekst. jeg har forstået at du finder frem til nogle tal altså:

n,d,e,q osv. men udregning forstår jeg ikke 

ekspempel: m^25 (mod 3293) hvor m er 1118 når jeg regner det ud får jeg et kæmpe stort tal hvilket er jo forkert. hvordan løses det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2014 af peter lind

Det løses ved at du i hver mellemregning kan reducere modulo 3293

Du finder først 11182 mod 3293 = 1249924 mod 3293 = 1877

11183 mod 3293 = 1877*1118 mod 3293 = 2098486 mod 3293 = 845

11184 mod 3293 = 845*1118 mod 3293   o.s.v

Det kan let laves i et regneark


Svar #2
18. december 2014 af zartorium (Slettet)

når du siger mod 3293 mener du så dividere?

hvis jeg gør du på lommeregneren får jeg 379,57


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er tale om heltalsdivision. Man skal have fat i resten efter divisionen.

        11182 (mod 3293) betyder resten ved division af 11182 med 3293 .


Svar #4
18. december 2014 af zartorium (Slettet)

jeg forstår ikke. I bogen lyder det som volapyk, der står ikke hvordan det gøres, måske gør det, men det kan jeg ikke se. er der ikke en pratisk metode med lommeregneren i kender altså trin for trin.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Brug funktionen MOD() i Excel eller tilsvarende regneark. Resten fra 1118m (mod 3293) ganges så med 1118 , som man så bruger MOD på for at få resten for 1118m+1 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. december 2014 af peter lind

Jeg vil anbefale dig at bruge et regneark. Der findes modulofunktionen. Hvis du anbringer et a i en celle kan du i cellen nedenunder skrive hvis celleren er A1 mod(A1*a, n) og derefter blot kopiere cellen ned så langt du nu har brug for.

Bemærk lige at modulofunktionen kan variere lidt fra regneark til regneark


Svar #7
18. december 2014 af zartorium (Slettet)

er det den eneste måde og regne det ud? hvis så, hvor ligger det i excel bruger 07 versionen


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

I cellen A1 taster man:   =MOD(1118,3293)
I cellen A2 taster man:   =MOD(A1*1118,3293)

Formlen i cellen A2 kopierer man så i cellerne A3 til A25.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. december 2014 af Mixzo (Slettet)

#0 

Mod også kaldet modulus er heltalsdivision.

Resultatet er det der er tilbage efter man har divideret.

tag fx et kig på
19 / 3 = 6 og 1 til rest.
Det er resten du får, når du fx skriver 19 mod 3 = 1 :)


Skriv et svar til: RSA kryptering hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.